Bağlanma, somatizasyon ve duyguları ifade etme arasındaki ilişkilerin incelenmesi: Üniversite öğrencileri üzerinde bir araştırma
The investigation of the relationships between attachment, somatization and expression of emotion: A research on university students
- Tez No: 525757
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERİDE GÖKBEN HIZLI SAYAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: ebeveyne bağlanma, bağlanma, duygu ifadesi, somzatizasyon, parental bonding, attachment, expression of emotion, somatization
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmada bağlanma, somatizasyon ve duyguları ifade etme arasındaki ilişkiler incelenmek istenmiştir. Araştırmanın örneklemini gönüllü 175 Üsküdar Üniversitesi öğrencisi oluşturmaktadır. Katılımcılara Anne Baba Bağlanma Ölçeği (ABBÖ), Duyguları İfade Ölçeği (DİÖ), Somatizasyon Ölçeği (SÖ) ve Kişisel Bilgi Formu (KBF) doldutturulmuştur. SPSS 20.0 paket programı ile yapılan analizler sonucunda, duygu ifade etme ile somatizasyon arasında bir ilişki olmadığı bulunmuştur. Bu sonuç, hipotezimizi doğrulamamaktadır. Araştırma, SÖ puanları ile ABBÖ-Anne ve ABBÖ-Baba puanları arasında düşük düzeyde negatif ilişki saptamıştır. Cinsiyetler bakımından karşılaştırıldığında, SÖ puanları, kadınlarda erkeklerden anlamlı olarak daha fazla bulunmuştur. Araştırmada DİÖ ile ABBÖ-Anne puanları arasında düşük düzeyde anlamlı negatif ilişki saptanmıştır. Lojistik regresyon analizi ile somatizasyonun varlığına, ABBÖ ve DİÖ etkisi açısından bakıldığında, yalnızca ABBÖ-Baba' nın somatizasyona -0.114'lük bir etkisinin olduğu bulunmuştur. Somatizasyona hem ölçekler hem de sosyodemografik değişkenlerin etkisi açısından bakıldığında, sadece kadın olma değişkeninin somatizasyonu 1.446 katsayısı ile arttırdığı tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre, anne ve baba ile özellikle baba ile olumlu bir bağlanma geçirilmesinin, somatizasyon açısından önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca somatizasyonda, cinsiyet faktörü önemli olduğundan, bunun nedenleri daha detaylı araştırılmalı ve önlemler alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationships between attachment, somatization and expession of emotion. The sample of the research is composed of 175 volunteer students of Üsküdar University. Participants were filled with the Parental Bonding Instrument (PBI), Emotional Expression Questionnaire (EEQ), Somatization Scale (SS) and Personal Information Form (PIF). As a result of the analyzes made with the SPSS 20.0 package program, it has been found that there is no relationship between emotional expression and somatization. This finding has not validated our hypothesis. The research found a low negative correlation between SS scores and PBI-Maternal & PBI-Paternal scores. The somatization scores were found to be significantly higher in women compared to that of men. In this study, low negative correlation was found between EEQ and Parental Bonding Instrument- Maternal scores. As a result of logistic regression analysis it was found that only PBI-Paternal scores has an effect of -0.114 on somatization in terms of effects of PBI and EEQ scores. When the somatization scores investigated both in terms of the effects of scales and sociodemographic variables, it is found that only variable of being female increases somatization with a coefficient of 1.446. According to these findings, it has been found that a positive connection with mother and father, especially father, is important in terms of somatization. In addition, since gender factor is important in somatization, its causes should be investigated in more detail and precautions should be taken.