Fleksibl üreterorenoskopi ile böbrek taşı tedavisinde, kalisiyel anatominin operasyon sonuçlarını öngörmedeki yeri
Types of pelvicalyceal anatomy formation could be used as A predictivemodelling on the outcomes of flexible ureteroscopy
- Tez No: 525864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN LEVENT KİREÇÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Üroloji, Urology
- Anahtar Kelimeler: Sampaio Sınıflaması, Pelvikalisiyel Anatomi, Fleksible Urs, Böbrek Taşı, Taşsızlık, Sampaio Classification, Pelvicalyceal Anatomy, Flexible URS, Kidney Stones, Stone-Free
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaçlar: Endoskopik böbrek taş tedavisi teknikleri ilerleyip ve açık prosedürlerin yerini almaya başlamıştır. Bu alanda önde gelen tedavi yöntemlerinden biriside fleksible üreterorenoskopidir. Taşın lokasyonu ve böbreğin anatomik yapısından dolayı tedavi güçlükleri ile karşılaşabilmekteyiz. Bu çalışmamızda Sampaio sınıflandırma sistemine göre kalisiyel anatominin operasyon sonuçlarına etkisini değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntemler: Aralık 2012 ile Aralık 2016 tarihleri arasında kliniğimizde fleksibl URS uygulanan 125 hastanın verilerini retrospektif olarak değerlendirdik. Yedi hasta; at nalı böbrek malformasyonu ve nüks sistin taşı olduğu için çalışma dışı bırakıldı. Tüm işlemler genel anestezi altında üç farklı fleksible üreterorenoskopi (fURS) ve holmium laser litotripsi kullanılarak yapıldı. Her hasta için floroskopi ve operasyon süreleri kaydedildi. Taşsızlık oranları her hasta için ilk ayın sonunda kontrastsız BT ile kontrol edildi. Hastalar pelvikaliksiyel anatomiye göre kategorize edilirkenSampaio sınıflandırma sistemini kullandık. IBM SPSS 21 yazılımını kullanarak verilerin analizi yapıldı. Bulgular: Toplam taşsızlık oranı ilk ay %62,5, ortalama taş hacmi 338.9 ± 226.8 mm3, ortalama operasyon süresi 77.3 ± 23,1 dakika, ortalama floroskopi süresi 13.7 ± 19 ve hastanede yatış süresi 33.1 ± 24.8 saattir. Çalışmamızda Sampaio A1: 49 (%40,8), A2: 23 (%19,2), B1: 30 (%25), B2: 16 (%13,3) olarak gruplandırılmıştır. Taşsız oranlar (SFR), A2'de (%30,4) anlamlı olarak düşüktür ve SFR, grup B2'de istatistiksel olarak daha yüksektir (p: 0,008). Toplam taş hacim ve Hounsfield Ünitesi aralıkları tüm gruplarda benzerdir. Hastanede yatış süresi, ameliyat süresi ve floroskopi zamanı gibi diğer değerlendirilen parametreler gruplar arasında anlamlı olarak farklı görülmedi; ancak A2grubunda floroskopi süresinin diğerlerine göre anlamlı olarak daha uzun olduğu görüldü (median: 21,3 +/- 30,4) (p: 0.046) Sonuç: Böbreğin kaliksiyel yapısıözellikle taşsızlık oranı olmak üzere operasyon sonuçları üzerine etkilidir. Bu nedenle ameliyat öncesi bellisınıflama sistemi kullanılarak başarı oranlarını öngörüp uygun tedavi planlamak, yanlış tedavi tercihi ve buna bağlı komplikasyonlardankaçınmak mümkündür.
Özet (Çeviri)
Objectives: Endoscopic surgeries are dramatically expanded and replacing the open procedures. Flexible ureteroscopy which is one of the powerful treatment modalities. Stone location could be challenge based on the anatomical structures in the surgeries. We are planning to regard the outcomes of procedures based on Sampaio classification system. Material & Methods: We retrospectively evaluated the data of the 125 patients who was performed flexible URS in our clinic by our team between December 2012 and December 2016. Seven patients were excluded from horseshoe kidney malformation and recurren cystine stones. All procedures were performed with three different flexible ureteroscopy (fURS) and holmium laser lithotripsy under general anaesthesia. Fluoroscopy and operative time were recorded for each patient. Stone-free rates were controlled for each patient at the end of the first month by non-contrast CT. Patients are categorised according to their pelvicalyceal bodies. At that point Sampaio classification system was used. We analysed the data with using IBM SPSS 21 software. Results: The overall stone-free rate post-operative first month %62,5, mean total stone volume 338.9+/-226.8 mm3, mean operative time was 77.3+/-23.1 minutes, average fluoroscopy time is 13.7+/-19 and hospitalisation time is 33.1+/-24.8 hour. In our study, grouped to the Sampaio A1:49 (%40,8), A2:23 (%19,2), B1:30(%25), B2: 16(%13,3). Stone-free rates (SFR) are significantly lower in A2(%30,4) and SFR is statistically higher in group B2 (p: 0,008). Total stone volüme and Hounsfield Unit ranges are similar in all groups. Other evaluated parameters such as hospitalization time, operative time and flouroscopy time were not significantly different between the groups; however group A2 fluoroscopy duration is significantly longer than others (median:21.3+/- 30.4)(p:0.046) Conclusion:Pelvicalycealstructure of the kidney affect the stone-free rates of operations, therefore if we would use a classification system preoperatively, we could increase our success and help to protect from the unfavourable treatment preference and complications.