Cerrahi hastalarında ameliyat öncesi sigarayı bırakma süresinin anestezi sonrası bakım ünitesinde oksijenasyona ve uyanma durumuna etkisi
Effect of preoperative smoking cessation on oxygenation and aweaking duration in postanaesthesia care unit of surgical patients
  1. Tez No: 525888
  2. Yazar: SÜZAN ALUŞ SELÇUKKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HACER KARANİSOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Anesthesia, Oxygenation, Smoking, Patient
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu araştırma, sigara kullanan hastaların ameliyat öncesinde sigarayı bırakma süresinin, anestezi sonrası bakım ünitesinde oksijenasyona ve uyanma durumuna etkisinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. İstanbul Anadolu yakasında Şubat, Mart ve Nisan 2016 tarihleri arasında bir Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde Cerrahi Kliniğine ameliyat olmak üzere yatan, sigara içen, araştırmaya katılmayı kabul eden, 18 yaş ve üzeri 251 hasta değerlendirme kapsamına alınmıştır. Araştırma verileri, SPSS 22.0 istatistiksel paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemlerin (yüzde, ortalama, standart sapma) yanında, gruplu değişkenlerin karşılaştırılmasında ki-kare testi, Man Whitney-U testi ve Kruskall Wallis testi kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda, sigara kullanan hastaların ameliyat öncesinde sigarayı bırakma süresinin, anestezi sonrası bakım ünitesinde oksijenasyona ve uyanma durumuna etkisinin olduğu, uyanma sürecinde hastaların 168'i (% 66,9) yoğun sekresyon ve 129'u (% 51,4) öksürük sorunu yaşadığı saptanmıştır. Hastaların uyanma süresinin ortalama 30,220 ± 9,517 dakika, ameliyat sonrası O2 satürasyonunun normale dönme süresinin ortalama 20,860 ± 6,347 dakika, anestezi sonrası servise gönderilme süreleri ortalama 33,330 ± 10,107 dakika olarak saptanmıştır. Sağlık sorunu yaşayan hastaların uyanma süresi puanları (x = 30,970), yaşamayan hastaların uyanma süresi puanlarından (x = 28,360) daha yüksek bulunmuştur. Sigaraya bağlı sağlık sorunu yaşayan hastaların ameliyat sonrası O2 satürasyonunun normale dönme süresi puanları (x = 21,410), yaşamayan hastaların ameliyat sonrası O2 satürasyonunun normale dönme süresi puanlarından (x = 19,500) daha yüksek bulunmuştur. Sigarayı bırakmayı deneyen hastaların uyanma süresi puanları (x = 31,360), denemeyen hastaların uyanma süresi puanlarından (x = 28,230) daha yüksek bulunmuştur. Bu çalışma ile araştırma kapsamına alınan hastaların cerrahi girişim öncesinde sigaranın bırakılması konusunda ve sigaranın neden olabileceği komplikasyonlar hakkında yeterince bilgiye sahip olmadıkları saptanmıştır. Sigara kullanımına bağlı gelişebilecek komplikasyonları önlemek için, hastaların sigara içme davranışlarının ayrıntılı bir şekilde sorgulanması, sigara içme davranışlarının değiştirilmesi ve bilinçlendirilmesi konusunda eğitim ve danışmanlık yapılması gerektiği düşünülmektedir. Anahtar Kelime: Anestezi, Oksijenasyon, Sigara, Hasta
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to evaluate the effect the smoking cessation period prior to the operation on the oxygenation and the status of sleep in the postoperative care unit in smoker patients. The study was performed between February and April 2016 at the Department of General Surgery of a foundation university hospital in Istanbul, Anatolia region. There were 251 smoker patients with higher than 18 years old who accepted the participation of the present study. The Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) 22.0 was used for statistical analyses. Descriptive statistics (means and standard deviation, medians with interquartile range) were derived. The significance of any difference in median values was explored with the aid of the Mann–Whitney U-test, Chi-square test and The Kruskal–Wallis test. As a result of the study, it was observed that the oxygenation and awakening status was affected by the smoking cessation period prior to the operation of the smoker patients in the postoperative care unit. In the awakening period, 168 patients (66.9%) had intense secretion and 129 patients (51.4%) had cough. The mean patient's wake-up time was 30,220 ± 9,517 minutes, the mean duration of postoperative normalization of O2 saturation was 20,860 ± 6,347 minutes and the mean delivery time to patient's rooms after anesthesia was 33,330 ± 10,107 minutes, respectively. The scores of recovery time were higher in patients who have smoking-related health problems (x = 30,970) than in patients who have no smoking-related health problems (x = 28,360). The scores of the duration of postoperative normalization of O2 saturation were higher in higher in patients who have smoking-related health problems (x = 21,410) than in patients who have no smoking-related health problems (x = 19,500). The scores of recovery time were higher in patients attempting to quit smoking(x = 31,360) than the others (x = 28,230). All patients should be advised asked in a detailed manner of smoking behavior and it may be advisable to encourage all patients to quit smoking.