Ağrı ilindeki üniversite öğrencilerinin narsist kişilik özelliklerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesi
Investigation of narcissistic personality traits of university students in the province of Ağri in terms of sports and different variables
  1. Tez No: 525905
  2. Yazar: BURAK TOZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN BAYRAKTAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Narsizm, Spor, Sosyoji, Psikoloji, Patoloji, Thereshold, Mitoloji, Narcissism, Sports, Sosyoji, Psikoloji, Patoloji, Thereshold, Mitoloji
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu araştırmanın amacı Ağrı ilindeki üniversite öğrencilerinin narsist kişilik özelliklerinin spor ve farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Araştırmanın evrenini, Ağrı İbrahim Çeçen Üniversite'sinin farklı bölümlerin de öğrenim gören üniversite öğrencileridir. Örneklemini ise; 2014-2015 eğitim ve öğretim sürecinde Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesinde örgün öğretim programında öğrenim gören 509 kadın ve 464 erkek ile beraber toplam 973 örnek bireyden oluşmaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin narsist kişilik düzeylerini belirlemek amacıyla, Colombiya Üniversitesi'nden Ames ve arkadaşlarınca geliştirilen 16 sorudan oluşan Narsistik Kişilik Envanteri (Narcissistic Personality Inventory) kullanılmıştır. Bu envanterin (NPI) Türkçe formu Salim Atay tarafınca gerçekleştirilmiştir. Verileri analizinde spss 21 paket programı kullanılmıştır. Verilerin analizinde frekans dağılımı, iki bağımsız değişken arasındaki ilişkiyi incelemek için T testi, ikiden fazla değişkenler arasındaki ilişkiyi bulmak için ise Anowa Waryans testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki fark p.0,05 anlamlılık düzeyi dikkate alınarak yorumlanmıştır. Sonunda elde edilen bulgulara göre; narsist kişilik düzeyleri ile cinsiyet, spor yapma durumları, yapılan spor türü, yaş, aile yapısı, kişisel aylık gelir, aile aylık gelir, haftalık spor yapma süreleri ve baba meslek değişkenleri arasında anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür. Bireylerin narsist kişilik düzeyleri ile öğrenim gördükleri bölüm, sınıf düzeyleri, spor yapma amaçları, ikamet ettikleri yer ve anne meslek değişkenleri arasında anlamlı farklılık olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine to narcissistic personality traits of university students in the province of Ağrı in terms of sports and different variables. The research population are university students in different departments in Ağrı.The sample consists of a total sample of 973 individuals, including 509 women and 464 men who were studying in formal education programs in 2014-2015 education and training process in the Agri Ibrahim Chechen University. In order to determine the level of narcissistic personalities of the individuals who participated in the study was used by the 16-item Narcissistic Personality Inventory (Narcissistic Personality Inventory) from Columbia University Ames and colleagues developed in 2006. Inventory (NPI) Turkish version was performed in by Salim Atay (2009). It was used to analyze data by SPSS 21 software package. The data is used to analyze the frequency distribution,T test to examine the relationship between two independent variables ,the Anowa Waryans test to find the relationships between more than two variables. The difference between the variables were interpreted considering the p.0.05 significance. No significant difference was determined according to the findings; narcissist levels between variables of sex, sports, states, made sport type, age, family structure, personal income, family income, making time for weekly sport, father's occupation. It was found to be significantly different; narcissist levels between variables of study section, grade levels, the purpose of making sports, , place of residence and maternal occupational.