Sosyal bilgiler ders kitaplarında yer alan tarih konularının 1955 yılı ortaokul tarih ders kitapları ile karşılaştırılması
Social information comparison of date requirements in the course books with the 1955 year secondary date course textbooks
- Tez No: 525909
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET EDİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Tarih Konuları, Ders Kitapları, Öğretim Programları, Social Studies, History, Textbooks, Teaching Programs
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 150
Özet
Bu çalışmada, ortaokul 5-6-7. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitapları ile ortaokul 1-2-3. sınıf Tarih ders kitaplarında yer alan tarih konuları ele alınarak, öğretim programları ve ders kitaplarındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkarılmasına çalışılmıştır. Öğretim programları ve özellikle ders kitapları üzerinde durulmuştur. Doküman analizi yöntemi ile yapılan bu çalışma, giriş, ders kitapları, kavramsal çerçeve ve ilgili araştırmalar, yöntem, bulgular, yorum, sonuç ve öneriler olmak üzere altı ana bölümden oluşmaktadır. Cumhuriyetten günümüze kadar kullanılan öğretim programlarıyla ilgili bilgiler ekler bölümünde yer verilmiştir. Çalışmanın amacı; 2015-2016 Eğitim-Öğretim yılı ortaokul 5-6-7. sınıflarda okutulan Sosyal Bilgiler ders kitaplarında yer alan tarih konuları ile 1955 yılı ortaokul 1-2-3. sınıflarda okutulan Tarih ders kitaplarında yer alan konuların ele alınışlarının dil-anlatım, görsel tasarım, yöntem ve içerik karşılaştırılması yapılarak benzerlik ve farklılıkları ortaya çıkarılmasıdır. Çalışma doküman analizi yöntemi ile yürütüldüğü için araştırma boyunca amacına yönelik var olan kaynaklar bulunmuştur. Bu kaynaklar ayrıntılı bir şekilde incelenerek gerekli notlar alınmış ve bu doğrultuda değerlendirme işlemi yapılmıştır. Araştırma sonucunda, ortaokul Sosyal Bilgiler öğretim programı ve ders kitaplarında yer alan tarih konularının, ünitelerinin ve içeriğinin hafifletildiği, konular bilgi yüklü olmaktan çıkarılarak kısa ve öz bir şekilde ele alındığı görülmüştür. Konuların çeşitli örneklerle ve akabinde sorulan sorularla öğrencilerin ilgisini çekecek biçimde sunulmuştur. Ders kitaplarında Ortaokul Tarih öğretim programında ve ders kitaplarında yer alan konuların ise daha uzun ve içeriği bilgi yüklü olduğu görülmüştür. Konuların birbirinden kopuk ve siyasi tarihin yoğun olduğu, dönemin siyasi atmosferinden etkilendiği, örnekler ve sorularla zenginleştirilmediği görülmüştür. Kullanılan görsellerin sönük kaldığı ve amacına hizmet etmediği, değerlendirme sorularının sadece bir ders kitabında yer aldığı ve işlevini yerine getirilmediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, middle school 5.-6.-7. class Social Studies textbooks and middle school 1.-2.-3. The history subjects in the class history textbooks were studied and tried to reveal the similarities and differences in teaching programs and textbooks. Curriculums and especially textbooks are emphasized. This study, which is done by the method of document analysis, consists of six main parts as introduction, textbooks, conceptual framework and related researches, methods, findings, interpretations, conclusions and suggestions. Information about the curriculum used until the day of the Republic was included in the appendix section. The aim of the study is 2015 academic year middle school 5-6-7. in the Social Studies textbooks taught in the classroom, the subjects of the history of 1955 and the middle schools 1.-2.-3. the similarities and differences have been tried to be revealed by comparing the topics covered in the history textbooks taught in classrooms, language-narration, visual design, methods and content. As the study was conducted by document analysis and literature review, there were available resources for the purpose of the research. These resources were examined in detail and the necessary notes were taken and evaluated in this direction. As a result of the research, it has been seen that the subjects of history in the secondary school social studies curriculum and textbooks are handled in a short and concise way by removing the information and the contents of the subjects and their contents. The topics are presented in a way that attracts the attention of the students with various examples and questions asked in the following. The visual materials used in the textbooks are attentive and the integrity is provided by the stated subject. It has been seen through research that the evaluation questions given at the end of the unit become more functional. The subjects in the secondary school history curriculum and textbooks were seen to be longer and loaded with information. It is seen that the subjects are disjointed and political history is intense, influenced by the political atmosphere of the period, not enriched with examples and questions. It has been determined that the images used are unlit and do not serve their purpose, that the evaluation questions are included in only one textbook and are not fulfilled.