Periton diyalizi hastalarında FGF-23 düzeyleri ve kardiyovasküler morbidite mortalite arasındaki ilişki
Relationship between FGF23 levels and cardiovascular morbidity-mortality in peritoneal dialysis patients
- Tez No: 525949
- Danışmanlar: PROF. DR. İZZET HAKKI ARIKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nefroloji, Nephrology
- Anahtar Kelimeler: Fibroblast büyüme faktötü, Periton diyalizi, Kardiyovasküler mortalite, Fibroblast growth factor, peritoneal dialysis, cardiovascular mortality
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Giriş ve Amaç: Son dönem böbrek yetmezliğinde en önemli ölüm nedeni kardiyovasküler olaylardır. FGF-23 böbrekte proksimal tübülden fosfat atılımını arttıran ve böbrek yetmezliğinin erken evrelerinden itibaren yükselmeye başlayan bir moleküldür. Daha önce yapılan birçok çalışmada, FGF-23 düzeyleri ve kardiyovasküler morbidite ve mortalite arasında pozitif korelasyon olduğu görülmüştür. Çalışmamızın amacı periton diyalizi hastalarında, FGF-23 düzeyleri ile kardiyovasküler mortalite ve morbidite arasında ilişki olup olmadığını araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya periton diyalizi polikliniğinde takip edilmekte olan 49 hasta alındı. Retrospektif olarak demografik, laboratuvar ve antropometrik verileri, bazal FGF-23 düzeyleri, CIMT ölçümleri, plak ve periferik vasküler kalsifikasyon varlıkları kaydedildi . Çalışmaya bazal FGF-23 ölçümü sırasında en az 6 aydır PD ile izlenen hastalar dahil edildi. Aktif peritonit, malinite, infeksiyöz ve inflamatuar hastalığı olanlar, immünsüpresif tedavi alanlar ve daha önce paratiroidektomi geçirmiş olanlar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışmamızda, önceki çalışmalarla uyumlu olarak, tüm nedenlere bağlı ölümün %50'sinin kardiyovasküler olaylara bağlı olduğu görüldü. PD izlemi sırasında yeni gelişen kardiyovasküler olay görülen 7 hasta analiz edildi. CIMTort (p= 0.008) ve CIMTmax (p= 0.001); plak varlığı (p= 0.008) ve statin kullanımı (p= 0.05) KVO gelişimi ile ilişkili saptandı. Regresyon analizlerinde hiçbiri bağımsız riks fakörü olarak istatistiksel anlamlılığa ulaşmadı. En yüksek FGF-23 persentil grubundaki hastalarla, en düşük gruptaki hastaların vasküler kalsifikasyon sıklığı arasında anlamlı fark saptandı (p= 0.037) Tartışma ve Sonuç: Bu çalışmada kronik ayaktan periton diyalizi tedavisi gören 49 hastanın plazma FGF-23 düzeyleri ile ileride KV ölüm ve/veya olay geçirme durumu arasındaki olası bir ilişki varlığı araştırıldı. Literatürde FGF-23 yüksekliğinin normal böbrek fonksiyonlu kişilerde ve KBY hastalarında tüm nedenlere bağlı mortalite ile bağımsız bir şekilde ilişkili olduğunu gösteren çalışmalar mevcutken; bizim çalışmamızda benzer bir ilişki gösterilemedi. Bu sonuç, çalışmamızdaki örneklemin küçük olması ve FGF-23 düzeylerinin normal dağılmamış olmasıyla açıklanabilir. xii Önceki çalışmalarla uyumlu olarak VK ile bel çevresi, PD süresi, karotisi intima media kalınlığı, Ca ve FGF-23 düzeyleri arasında anlamlı ilişki saptandı, Sonuç olarak, bu çalışmada FGF-23 ve kardiyovasküler mortalite, morbidite arasında bir ilişki gösterilemedi. Literatürde FGF-23 ile kardiyovasküler mortalite arasında ilişki olmadığını rapor eden az sayıda çalışma varken, çoğu geniş ölçekli çalışmalarda FGF-23 düzeyinin KBY' de ve böbrek fonksiyonları normal olan kişilerde hem tüm nedenlere bağlı ölüm hem de kardiyovasküler olaylarla ilişkisi olduğu gözlemlenmiştir. FGFR reseptör blokerleriyle yapılmış hayvan deneyi çalışmaları vardır. FGF-23 optimizasyonu için tedavi arayışına devam edilmektedir
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Cardiovascular diseases account for the half of the deaths in end-stage renal disease (ESRD). FGF-23 is an endocrine molecule which facilitates phosphorus excretion from renal proximal tubules. Its plasma concentration begins to raise in the early stages of ESRD. Previous studies have shown that FGF-23 levels are associated with higher risk of all-cause mortality and cardiovascular events in normal population and in ESRD patients. Our objective in this study is to investigate the relationship between cardiovascular events and FGF-23 levels in peritoneal dialysis patients. Material and Methods: Forty-nine patients who are followed-up in our peritoneal dialysis unit were involved in this study. Baseline demographic characteristics, anthropometric and laboratory measurements were obtained retrospectively from outpatient clinical records. Baseline FGF-23, CIMT measurements, periferic vascular calcification and vascular plaque presence were also retrieved from the records. Inclusion criterion was being in PD programme for at least 6 months during the FGF-23 measurement and our exclusion criteria were malignencies, active inflamatory or infectious diseases, active peritonitis and parathyroidectomy history. Results: In this study we found that, 50 % of all deaths were due to cardiovascular causes in ESRD patients. This finding was competible with previous studies. Incident cardiovascular events occured in 7 patients during PD follow-up. CIMTmean (p= 0.008) and CIMTmax (p= 0.001); plaque presence (p= 0.008) and statin-use (p= 0.05) were shown to be associated with incident cardiovascular events (p= 0.05). However in multivariate logistic regression analysis these connections disappeared. High levels of FGF-23 were associated with peripheric vascular calcification; there was significant difference between the highest FGF-23 quartile and the lowest FGF-23 quartile (p= 0.037). Discussion and Conclusion: In this study we couldn't establish a statistically significant relationship between FGF-23 levels and cardiovascular events, however there is still evidence in various studies that FGF-23 could be a modifiable cardiovascular risk factor. Large-scale animal and human studies are needed to discover therapeutic options.