Böbrek taşı tedavisinde standart perkütan nefrolitotomi için kullanılan guy's, croes ve stone nomogramlarının mini perkütan nefrolitotomi için kullanılabilirliğinin araştırılması, başarı ve komplikasyonları öngörme açısından etkinliklerinin karşılaştırılması
Evaluating the predictive effectiveness and usability of guy's, croes and stone nomograms, which are used for standard percutaneous nephrolithotomy, for the success and complication rates of miniaturized percutaneous nephrolithotomy
  1. Tez No: 543785
  2. Yazar: ALİ AYRANCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖMER SARILAR, DOÇ. DR. FARUK ÖZGÖR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Kidney stone, PNL, MiniPNL, GUY's, CROES, STONE, Nomogram, NSS
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 36
Özet
Amaç : Standart perkütan nefrolitotomi için kullanılan GUY Nefrolitometrik Skorlama Sistemi (NSS), Endoüroloji Derneği Klinik araştırmalar Birimi (CROES ) ve STONE (taş boyutu, akses uzunluğu, tıkanma derecesi, taş içeren kaliks sayısı, taş dansitesi) nomogramlarını mini perkütan nefrolitotomi (MiniPNL) prosedürü uygulanan hastalarda da kullanarak hasta seçimine yardımcı olabilmeleri, komplikasyonları ve başarıyı öngörebilmeleri açısından karşılaştırmak. Gereç ve Yöntem : Eylül 2016 - Mayıs 2018 tarihleri arasında dahil edilme ve dışlanma kriterleri dikkate alınarak elektronik tıbbi kayıt sisteminden MiniPNL olan hastaların dataları geriye dönük tarandı. Tüm hastaların ayrı ayrı GUY's CROES ve STONE skorları hesaplandı. Hastaların demografik verileri, operasyon ve operasyon sonrası verileri değerlendirildi. Taşsızlık, tedavi sonrası 1-3. ay arası kontrastsız bilgisayarlı tomografi (BT) ile değerlendirildi. Perkütan Nefrolitotomi (PNL), hastanın tamamen taşsız olması veya böbrek içi rest parçaların 4 mm'nin altında olması durumunda başarılı olarak kabul edildi. Komplikasyonlar, Modifiye Clavien-Dindo sınıflamasına göre değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamıza 140 hasta (87 erkek ve 53 kadın) dahil edildi. Taşsızlık açısından karşılaştırıldığında yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi ve taş boyutu arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Taşsız hastalarda operasyon süresi ve hastanede kalış süresi daha kısaydı ve istatistiksel olarak anlamlıydı (p:0,048, p:0,015). Taşsız hastalarda komplikasyon oranı daha yüksek saptandı ancak istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p:0,290) Her üç skorlama sistemi de komplikasyon açısından istatistiksel olarak öngörücü bulunmadı (p:0,584, p:0,823, p:0,189). MiniPNL'nin başarısı açısından STONE ve CROES NSS lerin başarıyı öngörme oranları istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p:0,043, p:0,018). GUY's NSS nin başarıyı öngörme oranları ise anlamlı bulunmadı (p:0,415). Sonuç: Çalışmamız ilk defa STONE ve CROES nomogramlarının MimiPNL sonrası taşsızlığı öngören bağımsız parametreler olduklarını ortaya koymuştur. Ek olarak, çalışmamız MiniPNL uygulanan hastalarda NSS'lerin hiçbirinin MiniPNL komplikasyonlarını öngörmede yararlı olmadığını ortaya koydu. Anahtar kelimeler : Böbrek taşı, PNL, MiniPNL, GUY's, CROES, STONE, Nomogram, NSS
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate the predictive effectiveness and usability of GUY Nephrolithometric Scoring System (NSS), Endocrinology Society Clinical Research Unit (CROES) and STONE (stone size, accessory length, length of obstruction, calyx count including stone, stone density) nomograms, which are used for standard percutaneous nephrolithotomy, for the success rates, complications rates and appropriate patient selection for mini percutaneous nephrolithotomy (MiniPNL) Material and Methods: The data of patients which have undergone MiniPNL between September 2016 and May 2018, were retrospectively reviewed, considering the exclusion and exclusion criteria, from the electronic medical record system. All patients' GUY's CROES and STONE scores were calculated. Demographic data, operation and postoperative data of the patients were evaluated. Stone clearance status of patients were evaluated between 1-3 months by using non-contrast computed tomography (CT). Percutaneous nephrolithotomy (PNL) was considered successful if the patient was completely stone-free or if the residual stones were below 4 mm. Complications were evaluated according to the Modified Clavien-Dindo classification. Results: In total, 140 patients (87 males and 53 females) were included in our study. No statistically significant difference was found between age, gender, body mass index and stone size parameters when patients were compared in terms of complete stone clearance. The duration of operation and hospital stay were shorter in stone-free patients and these differences were statistically significant (p: 0,048, p: 0,015). Complication rate was found to be higher in stone-free patients, but this difference was not statistically significant (p: 0.290). All three scoring systems were not statistically predictive for the complications (p: 0.584, p: 0.823, p: 0.19). The success rates of STONE and CROES NSS were found to be statistically significant in terms of predicting the success rates of MiniPNL (p: 0.043, p: 0.018). The prediction of success with the GUY's NSS was not found to be significant (p: 0.415). Conclusion: For the first time in the literature, our study showed that STONE and CROES nomograms were independent parameters that predicted stone-free rates after MiniPNL. In addition, our study revealed that none of the NSSs used for the patients which have undergone MiniPNL, was useful in predicting MiniPNL complications.