Cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkların nefret suçları bağlamında incelenmesi
Investigation of sexual orientation and gender identity discrimination in the context of hate crimes
  1. Tez No: 526023
  2. Yazar: ERGİN KARATABAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: ayrımcılık, cinsel yönelim, cinsiyet kimliği, nefret suçu, nefret söylemi, discrimination, sexual orientation, gender identity, hate crime, hate speech
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Adli Tıp Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmanın amacı, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkları, nefret suçları bağlamında incelemektir. Feminist metodolojinin temel alındığı bu çalışmada, kartopu örneklem biçimiyle çalışmaya dahil edilen 12 katılımcıyla derinlemesine görüşmeler yapılmış ve görüşmeler sonucunda elde edilen veri, niteliksel analiz sürecine uygun olarak öncelikle ayrımcılık ve toplumsal aidiyet olmak üzere iki ana temaya ayrılmıştır. Bu iki ana temanın her biri kendi içinde çeşitli alt temalara ayrıldıktan sonra, temalar ve alt temalar dahilinde katılımcıların anlatımlarından örneklendirmeler yapılmıştır. Veri analizi için betimsel analiz yöntemi tercih edilmiştir. Araştırma sonucunda, cinsel yönelime ve cinsiyet kimliğine dayalı ayrımcılıkların, nefret söylemi ile ilişkili olarak ortaya çıktığı ve nefret suçu potansiyeli taşıdığı düşüncesine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to investigate sexual orientation and gender identity discrimination in the context of hate crimes. In this study, which is based on the feminist methodology, 12 in-depth interviews were conducted with interviewees included in the snowball sampling. And according to the qualitative data analysis, the data obtained were firstly divided into two main themes as discrimination and social belonging. Each of these two main themes was subdivided into several sub-themes, and then in the main themes and in the sub-themes, the real expressions of interviewees were used as examples. Descriptive analysis method was preferred for data analysis. As a result of the research, it was thought that sexual orientation and gender identity discrimination emerged in relation to hate speech and it has the potential of hate crime.