Opere meme kanseri hastalarında 5 yıldan sonra ortaya çıkan geç dönem nükslerin ilk 5 yılda ortaya çıkan erken dönem nüksler ile klinikopatolojik olarak karşılaştırılması ve sağkalım oranlarının değerlendirilmesi
A clinicopathological comparison of late recurrences occurring after 5 years with early recurrences occurring in the first 5 years in patients with operated breast cancer and assessment of survival rate
  1. Tez No: 526024
  2. Yazar: EMRE YEKEDÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERCAN AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: meme kanseri, erken nüks, geç nüks, hastalıksız sağkalım, breast cancer, early recurrence, late recurrence, disease-free survival Keywords: breast cancer, disease-free survival
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Opere olmuş ve adjuvan tedavi almış meme kanseri hastalarında en önemli problem hastalığın nüks etmesidir. Nüksler genellikle ilk 5 yıllık süreçte görülmektedir. Hasta özelliklerine göre hangi hasta gruplarında ilk 5 yıl içinde hangi hasta gruplarında 5 yıldan sonra nüks olacağı ile ilgili literatürde farklı bilgiler mevcuttur. Bu araştırmada özellikle ilk 5 yıllık süreçte erken ve 5 yıldan sonra geç nüksü olan hastaların klinikopatolojik özelliklerini karşılaştırmak ve sağkalım analizlerini değerlendirmek amaçlanmıştır. Bu amaçla 2016 yılı ve öncesinde Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda takipli 18 yaş üzeri metastatik ve/veya bilateral olmayan, invaziv meme kanseri nedeni ile opere edilmiş hastalardan, nüks olan 637 ve en az 10 yıldan beri remisyonda olan 217 toplam 854 hasta araştırmaya dahil edildi. Hastaların median takip süresi 105 ay (minimum 3 ay, maksimum 426 ay) olarak hesaplandı. Nüks olan grupta 5 yıllık sağkalım oranı %71,5±1,8 olarak bulundu. Nüks dönemlerine göre hastalar 3 gruba ayrılarak; ilk 5 yılda, 6-10 yılda ve 10 yıldan sonra nüks olan gruplarda hastalıksız sağkalım üzerine etkili faktörler ve hasta oranları değerlendirildi. İlk 5 yılda meydana gelen nükslerde çok değişkenli analizde lenfovasküler invazyon (LVI) varlığında riskin 1,51 kat [%95 Güven Aralığı (GA): 1,17-1,96], östrojen reseptörü (ER) ve/veya progesteron reseptörü (PR) negatif tümörlerde riskin 2,05 kat (GA: 1,56-2,69) arttığı görüldü ve N3 tümörlerde N1 tümörlere göre sınırda istatistiksel anlamlı etki ile riskin 1,2 kat (GA: 0,95-1,7) arttığı görüldü. 6-10 yıldaki nükslerde çok değişkenli analizler ile LVI olan hastalarda nüks riskinin 1,79 kat (GA: 1,47-2,2) arttığı görüldü. 10 yıldan sonraki nükslerde ise sadece emzirme varlığında sınırda istatistiksel anlamlı bir etki ile (p=0,049) emzirme olan grupta hastalıksız sağkalım süresinin daha kısa olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
The greatest problem in breast cancer patients who were treated with adjuvant therapy is recurrence of the disease. Recurrences are usually seen in the first 5 years. There is varied information in the literature regarding recurrence in the first 5 years and after 5 years according to the patient characteristics. This study aims to compare the clinical pathological characteristics of patients with early recurrence in the first 5 years and late recurrence after 5 years and to evaluate survival. For this purpose, a total of 854 followed-up patients, 637 with recurrence and 217 in 10-year remission, who have been operated for metastatic and/or non-bilateral, invasive breast cancer, over 18 years of age at Hacettepe University Faculty of Medicine Department of Medical Oncology was included in the study. The median follow-up time of patients was 105 months (3-426 months). Group of patients with recurrence 5 year survival rate was %71,5±1,8. Patients with recurrence and in remission for at least 10 years were compared and it was seen that presence of obesity, existence of perineural invasion-lymphovascular invasion-extracapsular extension, grade, T and N stages effected the recurrence and disease-free survival. According to the recurrence periods, the risk was 1.51 times [95% Confidence Interval (CI): 1.17-1.96] higher for the recurrences in the first 5 years, in the existence of lymphovascular invasion (LVI) during the multivariate analyses, the risk was 2.05 times (CI: 1.56-2.69) higher with tumors that are estrogen receptor (ER)-negative and/or progesterone receptor (PR)-negative and the risk was 1.2 times (CI: 0.95-1.7) higher in N3 tumors compared with N1 tumors with a borderline statistically significant effect. According to the multivariate analyses for 6 to 10 years of recurrence, the recurrence risk in patients with LVI was 1.79 times (CI: 1.47-2.2) higher. For the recurrences after 10 years, the disease-free survival period was shorter only in the existence of breastfeeding with a borderline statistically significant effect (p=0.049).