Marmara bölgesindeki üniversitelerin muhasebe yüksek lisans programlarındaki derslerinin Kamu Gözetimi Kurumu bağımsız denetçilik sınavına denkliği
Universites in marmara regional courses of master's master programs public surveillance corporate independent auditing examination
  1. Tez No: 526104
  2. Yazar: GİZEM ENGİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜNAY DENİZ DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımsız Denetim, Bağımsız Denetçi, Bağımsız Denetçilik Sınavı, Yüksek Lisans Eğitimi, Independent Audit, Independent Auditor, Independent Auditor's Exam, Graduate Education
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Muhasebe ve Finansal Yönetim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
2000 yılından sonra meydana gelen ve muhasebe mesleğini ilgilendiren denetim skandalları denetçilere olan güvenin azalmasına sebep olmuştur. Dünya çapında yaşanan skandallar denetim sektöründe düzenlemeler ve değişiklikler olması sonucunu doğurmuştur. Ekonomik gelişmeler, globalleşen dünya ve bilgi akışının hızlanmasıyla birlikte dünyanın her noktasından bilgiye ulaşım sağlanmakta, bununla birlikte bilginin güvenilirliği önem kazanmaktadır. Bilgi kullanıcılarının, güvenilir bilgiye olan ihtiyaçları denetim faaliyetlerine olan ilgisini arttırmıştır. Bu nedenle bağımsız denetim ve bağımsız denetçi kavramları önem kazanmıştır. Bağımsız denetim faaliyetini yürütecek olan bağımsız denetçi statüsündeki kişilerin, denetim sektördeki etkinliği mesleki anlamda yeterli donanıma sahip olmaları ile doğru orantılıdır. Yeterli teorik bilginin kazanımı için en büyük pay şüphesiz üniversitelere ve verilen eğitime düşmektedir. Çalışmanın amacı bağımsız denetçi olmak isteyen kişilere, Marmara Bölgesindeki üniversitelerin yüksek lisans muhasebe programlarında verilen derslerin girecekleri bağımsız denetçilik sınavı konuları açısından denkliği sağlayıp sağlamadığının belirlenmesidir. Araştırmada Marmara bölgesindeki bütün üniversitelerin web sitelerinin taranması sonucunda 13 üniversitenin muhasebe yüksek lisans programları dahilinde toplam 21 programın verisine ulaşılmıştır. Ulaşılan veriler ve Kamu Gözetimi Kurumu (KGK) bağımsız denetçilik sınav konuları ilişkilendirilerek Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS) denkliği ile incelenmiş, derslere göre yüzdesel dağılım ile sınav konularının üniversiteler açısından sağlanıp sağlanmadığını belirten verilere ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda; muhasebe ve finans yüksek lisans programlarının muhasebe ve denetimi programlarına göre sınav konularını karşılamasının daha fazla olduğu belirlenmiştir. KGK sınav konularına ait dağılımın eşit olmasından yola çıkılarak denetim alanı ile ilgili ağırlığın arttırılmasının meslek mensuplarının çalışmalarına katkı sağlayacağı sonuçları tespit edilmiş ve bu konuda önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The audit scandals that followed the year 2000 and dealt with the accounting profession led to reduced confidence in auditors. Worldwide scandals have caused regulatory changes and changes in the audit sector. With economic developments, the globalizing world and the accelerated flow of information, information is provided from every corner of the world, and the credibility of the information is gaining importance. Information users' need for reliable information has increased the interest in audit activities. For this reason, the concepts of independent audit and independent auditor have gained importance. The persons in the status of independent auditors who will carry out the independent auditing activity are directly proportional to the fact that the audit activity in the sector has adequate occupational qualifications in the professional sense. The greatest share of the acquisition of sufficient theoretical knowledge, no doubt, falls to the universities and the education given. The aim of the students who want to be independent auditors is to determine whether the courses in the master's accounting departments of the universities in the Marmara Region provide entrance qualifications in terms of independent auditing exams. As a result of the screening of the web sites of all the universities in the Marmara region, a total of 21 episodes of data were obtained within the accounting graduate programs of 13 universities. The data and the Public Surveillance Authority have been evaluated with the European Credit Transfer System (ECTS) framework by being associated with the independent auditing exam subjects and the percentage distribution according to the classes and the test subjects have been reached indicating whether the examination subjects are provided in terms of universities. As a result of the research; accounting and finance programs of accounting and auditing programs are more likely to meet the exam topics. Since the distribution of the UPS test subjects is equal, the results of increasing the weight of the audit area by contributing to the work of the members of the profession have been determined and the proposal has been given.