Televizyonda kamusal dayanışma ağları: Bir kamusal alan imkanı olarak televizyon
Public solidarity network in television: Television as a public sphere
  1. Tez No: 526115
  2. Yazar: GÜLSÜM HEKİMOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kamusal Alan, Televizyon, Tartışma Programı, Kamusal Müzakere, Demokrasi, Public Sphere, Television, Debate Program, Public Negotiation, Democracy
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Farklı toplumsal tecrübeler ile şekillenebilen alternatif kamusal alanların olup olmadığı bu teze öncülük eden fikrin motivasyonudur. Bu araştırmada televizyonun 'kamusal alan imkânı' irdelenmiştir. Bu kapsamda Türkiye televizyon programları örneğinde ve evreninde televizyondaki tartışma programları kamusal alan olanakları açısından irdelenmiştir. Nitel araştırma yöntemi ile incelenen programlar, Teun van Dijk'in ideolojik söylem analiziyle çözümlenmiştir. Çalışma kapsamı içinde Gündem Özel, Halk Arenası ve Yaz Boz programlarının 15 Aralık 2017 de yayınlanan bölümleri incelenmiştir. İncelenen programlarda, magazinleştirme, belirli görüşleri güçlendirirken diğerlerini tasfiye etme ve tematik sınırlandırma gibi çeşitli dışlama mekanizmaları işletilmiştir. İzleyiciye bir demokrasi sanrısı yaratılan bu programlarda, pasifleştirilmiş bir yurttaş-izleyici-tüketici üretilmesi söz konusu olmuştur. İncelenen forum programları kamusal müzakereye katkı sunmakta güçlük çekmektedir. Medya ortamında gerçekleşen yeni kamusal alan, bu yönüyle, gerçektekinin dekor ve katılımcılarla desteklenen simülakrasıdır. Ancak pratikteki iyi gitmeyen tüm yönlerine rağmen kamusallığa aracılık eden bir televizyonun yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir. Çünkü tüm bu aksaklıklara rağmen; dinlemeye, birlikte eylemeye, dayanışmaya, günlük yaşam tecrübelerine yer veren bu programlarda ve programın çevrimiçi sohbetlerde yeniden üretilen kamusal uzamlarında, mücadele alanlarının şiddet dışı ve dönüştürücü potansiyelleri yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
Whether there are alternative public spheres that can be shaped by different social experiences is the motivation of the idea that is leading this thesis. In this research, the 'public sphere opportunity' of television was examined. In this context, in the case of television programs of Turkey and at this universe, the debate programs on television with the determined sample at the cost of qualitative research techniques were examined in terms of public sphere possibilities. In the examination the van Dijk's ideological discourse analysis method was used. Within the scope of the study, TV programs of Gündem Özel, Halk Arenası and Yaz Boz that are broadcasted on December 15, 2017 were examined. In the studied programs various exclusion mechanisms; such as magazinization, strengthening certain opinions while liquidation of other opinions and thematic limitation have been carried out. In these programs, which created a delusional democracy, a passivated citizen-viewer-consumer was generated. The examined forum programs have difficulties in contributing to the public negotiation. In this respect, the new public space in the media environment is the simulacra of the real that is supported by the decor and the participants. However, in spite of all the unfavorable aspects in practice, a television that mediates publicity needs to be reassessed. Because, despite all these disruptions; in these programs, which include listening, co-acting, solidarity, and daily life experiences and in public spaces that is reproduced by online chats of these programs lies the non-violent and transforming potential of the struggling areas.