Dede Garkın Ocağı (Malatya örneği)
Dede Garkın Society (Malatya model)
  1. Tez No: 526167
  2. Yazar: MAHMUT GÜLEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Alevilik, Dede Ocağı, Dede Garkın, Malatya, Alevism, Religious Leadership in Alevi Societies (Dede Ocağı), Dede Garkın, Malatya
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışmada Alevilikte Dedelik ve Ocak Yapılanması, Dede Garkın adlı tarihi şahsiyetin ve ona nispet edilen“Dede Garkın Ocağı”nın Alevilikteki yeri ve önemi incelenmiştir.Ayrıca bu araştırmayla özelde Malatya'daki Dede Garkın Ocağı taliplerinin, genelde ise Malatya'daki Alevilerin ibadet ve inanç esaslarının tespit edilmesi hedeflenmiştir. Söz konusu hedefe ulaşabilmek için de alan araştırması ile doğrudan gözlem ve mülakat teknikleri kullanılmıştır. Araştırmamız Dede Garkın Ocağı'nın başta Vefaî tarikatının bir kolu iken zaman içerisinde Alevi Mürşid ocağına dönüştüğünü ortaya koymuştur. Yine bu çalışma Türkiye'nin birçok yerinde bulunan Dede Garkın Ocağı taliplerinin, ağırlıklı olarak Malatya'da yaşadıklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the structure of Ocak and leadership (Dedelik) in Alevism have been investigated. The importance and role of Dede Garkın, who was a historical person, and Dede Garkın Ocağı in Alevism were also examined. Moreover, with this study, it is aimed to determine the members of Dede Garkın Ocağı in Malatya and specify the principles of worship and faith of Alevism in Malatya district. In order to carry out the research, field research, direct observation and interview techniques have been used. In this study, it is found out that although Dede Garkın Ocağı was previously a subsection of“Vefai”sect, it has turned into an Alevism Ocağı Guide. Besides, it has also been determined that members of Dede Garkın Ocağı mostly live in Malatya though there are many followers across the country.