Tüketici yenilikçiliği ve algılanan riskin alışverişte self servis teknolojilerini kullanma niyeti üzerindeki etkileri
The effects of consumer innovativeness and perceived risk on intention to use self service technologies in shopping
- Tez No: 526245
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA DEMİRCİ OREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Tüketici yenilikçiliği, algılanan risk, self servis teknoloji), Consumer Innovativeness, Perceived Risk and Self Service Technologies)
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez çalışmasında tüketici yenilikçiliği ve algılanan riskin tüketicilerin alışverişte self servis teknolojilerini kullanma niyeti üzerindeki etkilerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Tüketici yenilikçiliği ve algılanan riskin tüketicilerin self servis teknolojilerini kullanma niyeti üzerindeki etkileri incelenirken, güdülenmiş tüketici yenilikçiliği sosyal, fonksiyonel, hedonik ve bilişsel yenilikçilik tamamlayıcı alt boyutları üzerinden ve algılanan risk ise performans/fiziksel, sosyal, zaman ve psikolojik risk alt boyutları üzerinden ele alınmıştır. Araştırmada veriler, Diyarbakır ilindeki, Migros süpermarketlerde bulunan jet kasaları (kasiyersiz kasaları) kullanan 468 tüketiciye kendi başlarına doldurdukları anket formu vasıtası ile toplanmıştır. Verilerin analizinde; SPSS 24 istatistik paket programı ve LISREL 8.54 istatistiksel yazılım programından yararlanılmıştır. Yapısal eşitlik analizi kullanılarak incelenen araştırmanın temel bulgularına göre; tüketici yenilikçiliği ile algılanan risk arasında negatif yönlü bir ilişki vardır. Algılanan risk ile tüketicilerin jet kasaları (kasiyersiz kasaları) kulanma niyetleri arasında negatif yönlü bir ilişkiye rastlanmıştır. Tüketici yenilikçiliği ile tüketicilerin jet kasaları (kasiyersiz kasaları) kulanma niyetleri arasında pozitif bir ilişki bulunmuştur. Tüketicilerin yenilikçi olmaları jet kasa (kasiyersiz kasaları) kulanım niyetini arttırırken, algılanan risk kullanım niyetine azaltıcı yönde etki etmektedir. (
Özet (Çeviri)
In this thesis, it is aimed to investigate effects of consumer innovation and perceived risk on the usage intention of self service technologies in shopping. During the study, motivated consumer innovation is examined on the pillars of social, functional, hedonic and informational innovation; whereas the perceived risk is studied on the dimensions of performance/physical, social, time and psychological risks. Data in the study is collected through the questionnaire filled by 468 customers using the self cashiers of Migros markets in the city of Diyarbakır. In data analysis, Statistical Program of SPSS 24 and Statistical Software Program of LISREL 8.54 are used. According to the main findings of the study that is done by using structural equation analysis; there is negative correlation between consumer innovation and perceived risk. It is also found that there is negative correlation between perceived risk and intention of usage of the self cashiers. On the other hand, there is positive correlation between consumer innovation and intention of usage of the self cashiers. While the behavior of the innovation of consumers increases the usage intention of self cashiers, perceived risk decreases usage intention. (