II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'de mülteciler
Refugees in Turkey during the World War II
  1. Tez No: 526304
  2. Yazar: KÜRŞAT NAZLIOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ALTUNCUOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Esir Değişimi, İltica Eden Savaş Araçları, Sınır İhlali, Refugees, prisoner exchange, war vehicles took refuge in, border violation
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 248
Özet
Bu çalışmada, II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'ye gelen askeri ve sivil mülteciler, Türkiye'de yapılan esir değişimleri, Türkiye'ye iltica eden savaş gemileri ve savaş uçakları ile Türkiye'de yaşanan sınır ihlalleri konuları ele alınmıştır. II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'nin sınır komşusu olduğu ülkelerde yaşanan savaş sebebiyle binlerce insan komşu ve dost olarak gördükleri Türkiye'ye sığınmıştır. Günümüzde de II. Dünya Savaşı'na benzer olaylar sebebiyle yaşanan çatışma, şiddet ve savaşlardan dolayı milyonlarca insan komşu ve dost olarak gördükleri Türkiye'ye mülteci olarak gelmiştir. Günümüzde yaşanan sorunların benzerliğini ortaya koymak, yıllar geçse de Türkiye'nin kendinden ödün vermeyerek her daim yardıma muhtaç olan insanlara kucak açtığını ispatlamak için bu tez konusuna çalışılmıştır. Ayrıca sadece mültecilerin değil yabancı ordulara ait savaş gemilerinin ve savaş uçaklarının geldiğini göstermek ve hakkında fazlaca bilgi sahibi olmadığımız bu konuları inceleyerek II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'ye gelen mülteciler ve yabancı ordulara ait savaş araçları hakkında saklı tarihi gün ışığına çıkarmak maksadıyla bu tez konusu ortaya konulmuştur. Yapılan çalışma sonucunda; günümüzde Türkiye'nin komşu ülkelerinde yaşanan sorunlar sebebiyle son beş yıl içinde kabul ettiği mültecilere yaptığı yardımlar gibi maddi imkânlar ölçüsünde II. Dünya Savaşı'nda Türkiye'ye gelen asker ve sivil mültecilere karşı da yardım yapıldığı anlaşılmaktadır. Günümüzde ve II. Dünya Savaşı'nda görüldüğü üzere savaşların yaşandığı coğrafyalar insanların göç edecekleri istikametleri de belirlemiştir. II. Dünya Savaşı'nın Batı'da yoğun şekilde yaşanması savaş bölgesindeki insanların doğuya akın etmesine sebep olmuştur. Aynı şekilde günümüzde Ortadoğu coğrafyasında meydana gelen savaşlar sebebiyle insanlar Batı'ya doğru göç etmektedir. Farklı zamanlarda yaşanan her iki durumda da Türkiye mültecilerin uğradığı güvenilir liman olmuştur.
Özet (Çeviri)
This paper will study military and civilian refugees came to Turkey, prisoner exchange in Turkey, warships and warplanes took refuge in to Turkey and border violations occured in Turkey during the World War II. During the World War II thousands of people refuged to Turkey from neighboring countries because of the war in their countries. Also today, millions of people have been taking refuge in to Turkey since they see Turkey as a neighbor and a friendly country. Since the strifes, violence and battles are taking place because of the similar occasions happened in WW II. The purpose of this paper is to state the similarities between the problems of today and the WW II and to prove even if many years passed, Turkey have always helped to people in need. This study is carried out in order to expose that not only refugees but also warships and warplanes took refuge in to Turkey and bring out the hidden history about those refugees and war vehicles took refuge in to Turkey during WW II that we don't have much information about. As a result of the study, it is understood that as today, Turkey helped and made aids to the refugees who took refuge in to Turkey because of the problems in the neighboring countries in the last 5 years. Turkey also had helped to military and civilian refugees took refuge in to Turkey during WW II. As seen today and during the WW II, the places that wars took place have also shaped the route people would emigrate. As the WW II had taken place intensely in Europe, it caused people who had lived in the war area to emigrate to east. As the same way today, since the wars take place in the Middle East area people are emigrating to west. In the both circumstances lived in different times Turkey has been a safe haven for refugees.