Hasan Akçay'ın eserleri ve kişiliği
Hasan Akcay's works and personality
  1. Tez No: 526308
  2. Yazar: SONGÜL GÜLER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HALEF NAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Akçay, Şiir, Deneme, Öykü, Makale, Röportaj, Hasan Akçay, Poetry, Essay, Short Story, Article, Interview
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmanın konusunu ağırlıklı olarak Hasan Akçay'ın edebi kişiliği ve şiirleri oluşturmaktadır. Çalışmanın tamamında kitaplarına almadığı, dergi sayfalarında kalmış, kitap olabilecek hacme ulaşmamış çeşitli türdeki (mülakat, anı ,inceleme vb.) yazılarından yararlanıldı. Gazete ve dergilerde bulunan yazıları ve şiirleri üzerine yazılmış makaleleri inceleyerek işe başlanıldı. Çalışma sekiz bölümden oluşturuldu.. İlk bölüm giriş , ikinci bölümde Hasan Akçay'ın hayatı ele alınıldı.. Üçüncü bölümde Hasan Akçay'ın eserleri ve şiirlerinin tematik incelenmesi yapıldı . Bu bölümde eserlerinin genel tanıtımı ve şiirlerinin içerik olarak incelendiği görülmektedir. Dördüncü bölümde ise şiirleri şekil bilgisi ve ahenk unsurları açısından incelendi . Beşinci bölümde ise edebi sanatlara yer verildi. Altıncı bölümde sonuç ele alındı. Sonraki bölümde kaynakçalara yer verildi. En son kısım olan ekler bölümünde Hasan Akçay'ın çeşitli gazete ve dergilerde , sanat-edebiyat ve hayatla ilgili kendisine yöneltilen sorulara vermiş olduğu cevaplara yer verildi. Bu röportajlar ile birlikte de şairin hayatı, algılayış ve yorumlayış şeklini, edebiyatla, sanatla, şiirlerle ilgili görüş ve düşünceleri ayrıntılı bir şekilde öğrenilmiş olundu.
Özet (Çeviri)
This study is mainly about Hasan Akçay's literary personality and his poems. In order to carry out the study, his works that were not included in his books, or were left on the pages of journals, and his writings such as interviews, memoirs, and reviews which were not big enough to be published into books, were used. First, articles on his works and poems published in some newspapers and journals were analysed. This study consists of eight chapters. The first chapter is introduction. In the second chapter, the life of Hasan Akçay was examined. In the third chapter, a thematic examination of his works and poems were carried out. In this chapter, it is seen that a general introduction to his works was presented, and the content of his poems was examined, as well. In the fourth chapter, his poems were examined in terms of the form and harmony. In the fifth chapter, certain literary arts employed in his works were introduced. In the sixth chapter, the conclusion was presented. In the next chapter, references were listed. In appendices, which are the last chapter, Hasan Akçay's answers to questions about art, literature and life, published in an interview format in various newspapers and magazines, were presented. With these interviews, it became possible to understand the poet's perception and interpretation of life, and his thoughts and opinions about literature, art and poetry in a detailed way.