The impacts of terrorism on Kurdish families in the Kirkuk city
Terörün Kerkük'teki Kürt aileler üzerindeki etkileri
  1. Tez No: 526315
  2. Yazar: SALAH ESA MAJID MAJID
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AHMED EMİN OSMANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Terörizm, Kürt aileleri, Kerkük şehir, Terrorism, Kurdish families, Kirkuk city
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Geçmişine bakıldığında Kerkük'ün en az barış döngüsüne sahip olan şehir olduğu görülmektedir. Bunun en önemli nedenleri arasında, şehrin coğrafik yapısı, ekonominin merkezi olması ve petrol rafinelerine sahip olması sayılabilmektedir. Söz konusu nedenlerden dolayı, herkes şehrin controlünü ele geçirmeyi ve şehre sahip olmayı istemiş, bu amaç için savaşa ve mücadeleye hazır olmuşlardır.Şehir için ortaya çıkan çatışmalar farklı şekillerde yansımıştır, bunlardan biri terördür. Kerkük iki çeşit teröre şahitlik etmiştir. Bunlardan ilki devlet terörüdür; Irak Hükümeti'ni resmi olarak yöneten Baathist'ler tarafından ve ikinci tür terör ise yaklaşık on dört yıl süren Baath Rejimi'nin yıkılmasından sonra terörist gruplarca çıkarılmıştır. Bu çalışma Kerkük'te terörün tarihini iki aşamalı olarak ortaya çıkarmayı hedeflemektedir. Şehire çok büyük etkisi olan devlet terörünü ve terörist gruplarca yürütülen terörün Kerkük'teki Kürt aileler üzerindeki etkilerini görünür kılınması amaçlanmaktadır. Zira bu iki terör türü şehirdeki terör açısından en büyük paya sahiptirler. Çalışma yüz yüze görüşmeler aracılığıyla on beş Kürt aile ile gerçekleştirilecektir. Terörün farklı alanlarda Kürt aileler üzerinde, özellikle terörün doğrudan etkilediği ailelerde, birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır, fakat bu çalışma psikolojik, fiziksel, sosyal ve ekonomik etkilerine odaklanmıştır. Psikolojik ve fiziksel olarak, endişe yaratma, intihar patlamalarının yarattığı sonlanmayan korku fiziksel ve psikolojik hastalıklara ve sağlık güvencesinin olmayışına yol açmaktadır. Bununla birlikte, sosyal yaşam açısından, sosyal güvenin ve farklı unsurlardan oluşan sosyal ilişkilerinortadan kalkmasına yol açmaktadır. Ayrıca, terör ekonomik açıdan haneye gelir getiren bireylerin yaralanmasına ya da ölmesine neden olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Kirkuk city has seen the least peaceful circumstances along its history due some reasons; the most prominent reason is the multiplicity of nationalities, city's geographical location, also its importance economical center of the natural resources and raw oil reservoirs, so because of these reasons everybody tries to govern authority and ownership of the city and ready to fight for the sake of it. The conflicts over Kirkuk have been reflected in different ways, one of which is terrorism, Kirkuk has witnessed two types of terrorism: firstly is state terrorism by the former Iraqi state led by Baathists, and secondly terrorism by terrorist groups after the fall of the Baath regime for about fourteen years. This study wants to discover the history of terrorism in Kirkuk in two phases that they are state terrorism and terrorism by groups which both of them were hit it strongly, and it highlights the impacts of terrorism on the Kurdish families in Kirkuk because they took the lion's share in this regard. Also it is a field study which data collection depended on the interviewing face to face with visiting area's study practically that consists of fifteen Kurdish families. Terrorism has reflected negative impacts on the Kurdish families in Kirkuk in various areas, especially those families who have been hit by terrorism, but in this study were focused psychological, social and economical side. Psychologically, was caused to creation anxiety, lasting fear of suicide explosion, lack of life insurance, some psychological and physical disease, also in term of social life it has removed the social confidence and social relations between different components, in addition to those economic damages that terrorist left on the affected families by lost breadwinner of families or injured a member which needs to high cost for treating, with other forms.