Erişkin akut lenfoblastik lösemi kemoterapi protokolü karşılaştırmaları
Adult all, comparison of chemotherapy protocols
- Tez No: 526340
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM CELALETTİN HAZNEDAROĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Hematoloji, Hematology
- Anahtar Kelimeler: Erişkin Akut Lenfoblastik Lösemi, prognoz, erişkin protokolleri, BFM
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
Akut lenfoblastik lösemi (ALL), immatür lenfosit ve lenfosit öncüllerinin monoklonal çoğalması ile seyreden çocuk ve erişkinlerde görülebilen hematolojik kanserdir. Çocuklarda tedavi için standart bir protokolden söz edilebilirken erişkin hastaların tedavisinde farklı protokoller uygulanmaktadır ve bu protokollerin birbirlerine olan üstünlükleri net değildir Son yıllarda genç erişkinlerde de pediatrik protokoller uygulanmaya başlanmış ve diğer protokollerle yan etki, remisyon oranları, sağ kalım açısından fark olup olmadığı karşılaştırılmıştır. Biz de çalışmamızda; merkezimizdeki erişkin ALL prognozunu belirlemeyi ve indüksiyon protokollerini etkinlik, yan etki ve sağ kalım yönünden karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamıza 01 Ocak 2003'ten itibaren Hematoloji Bilim Dalı Çekirdek sistemine kayıtlı olan ve ALL tanısı alan 17 yaş ve üzerindeki hastalar dahil edildi. Burkitt ALL tanısı olan, sistemde yetersiz verisi olan ve daha önce başka bir kemoterapi protokolü uygulandıktan sonra BFM protokolü alan toplamda 22 hasta çalışmaya dahil edilmedi. Çalışmaya alınan 101 hastanın; yaş, cinsiyet gibi demografik bilgileri, tanı anındaki prognostik özellikleri, aldıkları kemoterapiler, kemoterapiye bağlı gelişen yan etkiler, hastalıksız sağkalım (DFS) ve total sağkalım (OS) oranları değerlendirildi. Hastalar aldıkları kemoterapi protokollerine göre gruplandırılarak verileri karşılaştırıldı. Hastaların ortalama yaşı 33,6±14,5'ti (min:17, max:79). Hastaların %79,2'si B-ALL, %15,8 T-ALL, %5'i Philedelphia + ALL fenotipindeydi. Hastaların %15'inde ekstrameduller tutulum saptandı. 23 hasta BFM, 37 hasta Hyper-CVAD, 40 hasta CALGB protokolüne göre kemoterapi almıştı. Kemoterapi yan etkileri açısından koagulopati dışında anlamlı farklılık saptanmadı, BFM alan hastalarda koagulopati daha fazla görüldü. Toplamda tam remisyon (CR) oranı %73,3, BFM alan grupta %100, Hyper-CVAD alan grupta %70, CALGB alan grupta %81 bulundu. Hem tüm hastalar, hem 40 yaş altında, BFM alan hastaların total sağkalım süreleri diğer protokollerden daha uzundu (Sırasıyla p değerleri: 0,022 ve 0,014). 3 yıllık sağ kalım BFM alan grupta %89, Hyper-CVAD alan grupta %41 ve CALGB alan grupta %53 bulundu. DFS oranları için ise yine tüm hastalar ve 40 yaş altı hastalarda BFM alanların süreleri daha uzundu ancak istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmadı. Çalışmamızın sonucunda BFM protokolü alan erişkin ALL hastalarında; L-asparaginaz ve steroide bağlı yan etkiler açısından dikkatli olunduğunda tedavinin hastalar tarafından iyi tolere edildiği, prognozu iyileştirdiği ve sağkalımı arttırdığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ALL is a hematological malignancy that goes with monoclonal proliferation of immature lymphocyte and myeloid precursors. ALL can be seen both children and adults. In spite of standart protocol for child patients; for adult patients many induction protocol is present. Advantages of these aren't exact. In last years; a pediatric protocol,BFM regimen is used for young adult patients and the results are compared with other adult regimens for side effects, total survivals, desease fee survival and efficacy. Our purpose is finding adult ALL prognosis, comparing induction therapies (including BFM) with each other for efficacy, side effects and survival in our centre. One hundred and twenty three ALL patients who are 17 years old and older ,that registered to Çekirdek database of Hacettepe University Hematology Department since January 2003. Burkitt ALL patients, patients who have insufficient data and took chemotherapy before for the patients who took BFM were excluded (totally 22 patients). For remaining 101 patients; some demographic informations like age, gender, prognostic factors for disease, induction chemotherapies that given to patient, chemotherapy side effects are recorded. Disease free survival, overall survival are calculated and induction protocols are compared with each other. One hundred and one adult ALL patients are studied. Median age was 33,6±14,5 (min:17, max:79). %79,2 of patients had B-ALL, %15,8 had T-ALL, %5 had ph+ ALL. Fifteen percent of the patients had extrameduller involvement. BFM was given to 23 patients, Hyper-CVAD was given to 37 patients and 40 patients took CALGB protocol. Except coagulopaty, there was no significant difference between side effects (p:0,002 for coagulopaty). Coagulopaty was mostly seen in patients who took BFM. Totally complete remission (CR) rate was %73,3, %100 for BFM , %70 for Hyper-CVAD, %81 for CALGB protocol. For all patients and under forty ages, OS time was longer for patients who took BFM protocol (p:0,022)(p:0,014). 3 year survival was %89 for BFM, %41 for Hyper-CVAD and %53 for CALGB. For DFS; BFM was better in both under forty ages and all patients but there was no statistical significance (p:0,101, p:0,166) When we be careful about side affects of L-asparaginase and steroids; BFM protocol is well tolerated and increase survival time in adult patients. KEYWORDS: Adult Acute Lymphoblastic Leukemia, prognosis, adult protocols, BFM