Hemşirelerde merhamet yorgunluğu ve etkili faktörlerin incelenmesi
Investigation of compassion fatigue and related factors in nurses
- Tez No: 526352
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER ERTEN YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Merhamet yorgunluğu, Hemşirelik, Etkili faktörler, Compassion fatigue, Nursing, Effective factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Merhamet yorgunluğu kavramı travmatik stresi doğrudan yaşayan insanlara yardım ederken, dolaylı olarak geçirilen travmanın duygusal etkisi olarak tanımlamıştır ve 'bakımın bedeli' olarak ifade edilmektedir. Hemşirelik mesleğinde; dünya genelinde duygusal olarak zorlayıcı bazen korkunç olabilen toplumsal olaylar, doğal afetler, kazalar, kritik hastalar, hemşirelerin karşılaştıkları travmatik durumlar olarak merhamet yorgunluğunu tetikleyebilen faktörledir. Bu araştırma; farklı birimlerde çalışan hemşirelerin merhamet yorgunluğu durumlarını ve etkileyen faktörleri belirlemek, bakım kalitesini olumsuz etkileyen bu durum ile ilgili çalışan ve yöneticilerin dikkatini çekmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma İstanbul ilinde özel bir hastanenin onkoloji servisi, acil servis, özel bakım servisi, karma servis ve ameliyathane servislerinde görev yapan toplam 118 hemşire ile yürütüldü. Veriler, konu ile ilgili literatür bilgileri ve klinik deneyimlere dayanarak hazırlanan kişisel bilgi formu ve Çalışanlar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği ile toplanmıştır. Farklı birimlerde çalışan hemşireler üzerinde yapılan bu çalışmada ileri yaşlarda olan, mesleğinde ve çalıştığı birimde toplam hizmet süresi daha fazla olan kişilerde merhamet yorgunluğunun ve tükenmişliğin daha yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Sosyal ilişkileri kuvvetli, mesleğinin kendi isteği ile seçen“mutlu”kişilerin mesleki tatminlerinin yüksek, tükenmişlik ve merhamet yorgunluğunun düşük düzeyde olduğu sonuçlarına da varılmıştır. Onkoloji biriminde çalışanların merhamet yorgunluğu puan ortalaması yüksek bulundu. Yine onkoloji ve birimlerinde çalışan hemşirelerde tükenmiş düzeyinin anlamlı şekilde yüksek katagoride olduğu saptandı. Hemşirelerin merhamet yorgunluğu sonucunda iş performanslarının dolayısıyla kurumun başarısının ve hasta bakımının olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemler alınması önerilmektedir. Ayrıca travmatik olguların daha yoğun olduğu onkoloji ve acil servis hemşirelerinde psikolojik durumları yönünde daha sık değerlendirmeli ve gerekirse belirli periyotlar ile farklı birimlere geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The concept of compassion fatigue is expressed as 'cost of care' and which is defined indirectly traumatizing emotional impact of helping people who experienced direct trauma. Nursing profession includes factors that can trigger compassion fatigue as emotional compulsive, sometimes horrendous social events, natural disasters, accidents, critical patients, and traumatic situations that are encountered throughout the world. This research; to determine the conditions of compassion fatigue and the affecting factors of the nurses working in different units and to attract the attention of the employees and managers about this situation which negatively affects the quality of care. A total of 118 nurses working in the oncology, emergency, special care service, medical-surgical mixed service and operating room of a private hospital in Istanbul were investigated. The data were collected through a personal information form based on relevant literature information and clinical experiences, and the Professional Quality of Life Scale (ProQOL). This study of nurses working in different units found higher levels of compassion fatigue and burnout in older people, those with a higher total service duration in their profession and the unit they work in. It had also come to the conclusion that the professional satisfactions of“happy”people who had strong social relationships and had chosen their own choice of occupation were higher while exhaustion and compassion fatigue levels were lower. The nurses working in the oncology unit had a higher average of points of compassion fatigue. It was also found that the level of burnout in the nurses working in oncology and emergency services significantly in higher category. It is suggested to take necessary preventions against negative possible effects of compassion fatigue of nurses on Professional performance and the success of the institution as well. In addition, more frequent evaluations of psychological conditions in oncology and emergency nurses where traumatic events are more common should be made and, if necessary, nurses should be transferred to different units with certain periods.