Kocaeli yerel basınında kadına yönelik şiddet haberlerinin söylemi
The violence of violence news for women in Kocaeli local press
  1. Tez No: 526359
  2. Yazar: GÜLŞAH YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. EMEL ŞERİFE AKCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Cinayet, kadın cinayeti, cinsel şiddet, aile içi şiddet, kadına şiddet, medya, Kocaeli
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Son dönemlere bakıldığında Türkiye'de hızlı bir şekilde artış göstermekte olan kadın cinayetlerinin haber olarak medyada sık bir şekilde yer aldığını görmekteyiz. Haber metinlerinin sunuş biçimlerine bakıldığı zaman, erkek egemen toplumların kadın cinayetlerini kabullendiği ve meşrulaştırdığı görülmektedir. Bu kabullenmenin perde arkasında ise medyanın da rolü bulunmaktadır. Bu çalışmada kadın cinayetleri üzerine, Kocaeli yerel basını tarafından yazılmış olan ve internet sitelerinde yayınlanan kadın cinayeti haberlerinin söylem analizi yöntemi ile incelenmesi yapılmıştır. Bu bağlamda, Türkiye'de kadına yönelik uygulanan şiddet terörünün medya tarafından kamuoyuna nasıl yansıtıldığı, medyanın okuyucu gözünde kadın cinayetleri konusunda ne derece ataerkil bir algı yarattığınabakılmıştır. Kocaeli yerel basını tarafından sıkı bir şekilde takibe alınan Nuran Dutlu ve Rana Güllü cinayeti haberlerinin yerel basın tarafından nasıl sunulduğuna bakılan bu çalışma kapsamında konuyla ilişkilendirilebilecek birçok başlık ele alınmıştır. Çalışma sonunda ise yola çıkılan bütün hipotezler doğrulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Considering the recent period, we see that women murderies which are risen fastly in Turkey are often take place as news in Turkish media. When looked at the way the news are given, it seems that male dominated societies have accepted and legitimized female murders. Behind the scenes of this acceptance, the role of media has an important place. In this study, women murdery news published on Kocaeli local press and its internet sites were analyzed by discourse analysis method. In this contex, it is examined that how violance against women and patriarchal perception with the isues of women murder are reflected to the public by media. In the scope of this study, the presentation way of news about Nuran DUTLU and Rana GÜLLÜ's murdery that is strictly followed up by Kocaeli local press is examined. At the end of the study, all the hypotheses leading to the path were verified. Key words; Murder, women murder, sexual abuse, domestic violance, woman violance, media.