Böbrek nakli olmuş çocuklarda akut graft disfonksiyonunun graft fonksiyonları üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of renal allograft function after acute allograft dysfunction inpediatric renal transplant recipients
  1. Tez No: 526438
  2. Yazar: HATİCE OKUR AYGÖK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA MUTLUBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, akut graft disfonksiyonu, graft sağ kalımı, çocuklar, Renal transplantation, acute allograft dysfunction, graft survival, children
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Böbrek Nakli Olmuş Çocuklarda Akut Graft Disfonksiyonunun Graft Fonksiyonlarının Üzerine Etkisinin Değerlendirilmesi Amaç: Son dönem böbrek yetmezliği ülkemizde erişkin hastalarda olduğu gibi çocuk hastalarda da önemli bir sağlık sorunu olup renal replasman tedavisi (RRT) gerektirmektedir. Böbrek nakli ise bu tedaviler arasında büyümeyi artırması, hastanede geçirilen zamanı ve mortaliteyi azaltması, hayat kalitesini olumlu yönde etkilemesi nedeniyle en iyi RRT tedavi şeklidir. Böbrek nakli sonrası gelişen akut graft disfonksiyonu zamanında tanı almaz ya da etkin tedavi uygulanmazsa graft sağ kalımını olumsuz yönde etkilemektedir. Hastalar ve yöntem: Bu çalışmada 2005-2017 yıllarında Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Nefroloji Kliniğinden takipli 18 yaş altı böbrek nakli olmuş 55 hasta dahil edildi. Nakil dosyaları ve hasta bilgi yönetim sistemi kullanılarak hastaların nakil tarihi, alıcı ve verici demografik özellikleri, nakil tipi, immünolojik ve non-immünolojik özellikleri, nakil sonrası böbrek durumu incelenmiştir. Hastaların laboratuvar, görüntüleme ve böbrek biyopsi sonuçlarına göre akut graftdisfonksiyonu belirlenerek akut graft disfonksiyonun sebebi, zamanı, sayısı, tedavileri, kreatinin artışı ve hastanın boyu incelenerek kaydedildi. Böbrek durumu GFH hesaplanarak incelendi. Graft kaybı varsa tarihi ve nedeni incelendi. Graft sağ kalımı Kaplan- Meier yöntemiyle hesaplandı. Bulgular: Hastaların %69'unun akut graft disfonksiyonu geçirdiği, AGD geçiren hastaların ise %13.1'inin graft kaybı yaşadığı görüldü. Graft kaybı nedenleri akut rejeksiyon sonrası gelişen kronik allograft nefropatisi(%80) ve akut rejeksiyon(%20) idi. Akut rejeksiyon gelişimi ve sayısı graft sağ kalımını azaltmaktadır. Kalsinörin inhibitör nefrotoksisitesi, CMV enfeksiyonu sağ kalımını etkilememekte ancak GFH'da düşmeye neden olmaktadır. İdrar yolu enfeksiyonu graft sağ kalımını ve uzun dönemde graft fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. viii BK-virüs nefropatisi, idrar yolu enfeksiyonu graft Kaplan-Meier yöntemine göre 1, 3 ve 5 yıllık graft sağ kalımı sırasıyla %98.1, %98.1 ve %90.5 saptandı. Sonuç: Akut graft disfonksiyonu uzun dönemde graft fonksiyonlarını olumsuz etkiler. Graft sağ kalımını ve fonksiyonlarını en çok etkileyen akut graft disfonksiyon nedeni akut rejeksiyondur. Akut graft disfonksiyonun sebeplerinin doğru tanınması ve gerekli önlemlerin zamanında alınması graft sağ kalımını arttıracaktır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of renal allograft function after acute allograft dysfunction in pediatric renal transplant recipients Objective: End-stage renal failure is an important health problem in children as well as adult patients in our country and requires renal replacement therapy (RRT). Renal transplantation is the best form of RRT treatment because of increasing the growth rate, decreasing the time in the hospital and mortality and affecting the quality of life positively. If acute graft dysfunction that develops after kidney transplantation is not diagnosed in timely manner or if it is not treated effectively, it affects graft survival negatively. Methods: In this study 55 patients who underwent renal transplantation under the age of 18 years old and followed-up between 2005- 2017 yearsby the Department of Pediatric Nephrology, Health Sciences University Izmir Tepecik Training and Research Hospitalenrolled. Demographic characteristics of recipients and donor, type of transplantation, immunological and non-immunological properties, posttransplantation renal status were analysed using transplantation files and patient information management system. Acute graft dysfunction was determinedaccording to the results of laboratory, imaging and kidney biopsy and the cause, number and treatment of acute graft dysfunction, creatinine increase and length of the patient were analysed and recorded. Kidney status was assessed by calculating glomerular filtration rate. If there is a graft loss, the date and reason are examined. Graft survival was evauluated by Kaplan-Meier method. Results: 69% of all the patients had devoloped acute graft dysfunction and 13.1% of patients with acute graft dysfunction had developed graft loss. The causes of graft loss were chronic allograft nephropathy (80%) after acute rejection and acute rejection (20%). Calcineurin inhibitory nephrotoxicity, CMV infection, BK nephropathy had no affects on graft survival, but reduces glomerular filtration rate. Urinary tract infection had affecs on graft survival and graft function in long term negatively. According to the Kaplan-Meier method, 1, 3 and 5-year graft survival was 98.1%, 98.1% and 90.5%. x Conclusion: In long term, acute graft dysfunction affects on graft functions negatively. Acute rejection is the most common cause within acute graft dysfunction reasons, that negatively affects graft function and graft survival. Accurate recognition of the causes of acute graft dysfunction and taking necessary precaution on time will increase graft survival.