Böbrek transplantasyonu olmuş çocuklarda EBV enfeksiyonlarının değerlendirilmesi.
Evaluation of EBV infections in children with renal transplantation.
  1. Tez No: 567067
  2. Yazar: CANSU NUR DEMİRCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AĞAÇFİDAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: EBV, İmmünblot, RT-PCR, Renal Transplantasyon, Pediatri, EBV, Immunoblot, RT-PCR, Renal Transplantation
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Dünya nüfusunun % 95' i yetişkinlik dönemine kadar Epstein-Barr virüsü (EBV) ile karşılaşmıştır. Latent enfeksiyonlara yol açan EBV, enfeksiyöz mononükleoz (EM), lenfomalar ve posttransplant lenfoproliferatif hastalığın (PTLD) etiyolojisinden sorumlu tutulmaktadır. Çalışmamızda İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Hastalıkları Nefroloji polikliniğine başvurmuş böbrek transplantasyonu olmuş çocuklarda EBV DNA viral yükünün saptanması ve EBV'ye özgül serolojik testler ile birlikte değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Böbrek nakli olmuş 0-18 yaş grubunda 22 çocuk hastadan alınan plazma örneklerinde EBV immünblot testi ile VCA gp125, VCA p19, EBNA-1, p22 ve EA-D antijenlerine karşı oluşan IgM ve IgG antikorları ve EBV DNA kantitatif viral yükleri Gerçek Zamanlı Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-PCR) yöntemi ile çalışılmıştır. Hastalara ait immün profil sonuçları değerlendirildiğinde 8 hastada akut enfeksiyon, 12 hastada geçirilmiş enfeksiyon, 1 hastada reaktivasyon ve 1 hastada da negatif serolojik sonuç elde edilmiştir. EBV DNA kantitatif viral yük sonuçları değerlendirildiğinde 22 hastanın 12'sinde pozitiflik saptanmış, 10 hasta ise negatif olarak bulunmuştur. Erkek hastaların 8'inde (% 57,14) , kadın hastaların ise 4 tanesinde (% 50) pozitiflik saptanmıştır. Bu nedenle akut enfeksiyon ve reaktivasyonun belirlenmesi transplantasyon hastaları açısından önem taşımaktadır. İmmünsüprese hastalarda serolojinin yetersiz kalması nedeniyle PCR testleri ile birlikte değerlendirilmesi ve nakil öncesi serolojik profilin nakil sonrası kantitatif yükün seroloji ile birlikte değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
95% of the world population had faced the Epstein-Barr virus (EBV) until their adulthood stage. EBV, which leads to latent infections, is held responsible for infectious mononucleosis (EM), lymphomas and post transplant lymphoproliferative diseases (PTLD) etiology. Determining EBV DNA viral load in children, who applied to Istanbul University Medical Faculty Pediatrics Nephrology polyclinic and kidney transplant, evaluating along with serologic experiments is aimed in our survey. In 22 children between 0-18 years of age who had kidney transplants, the presence of antibodies against the IgA and IgG VCA gp125, VCA p19, EBNA-1, p22 and EA-D antigens in the immunoblot kit were examined and the EBV DNA quantitative viral load was quantitatively analyzed by Real Time Polimerase Chain Reaction (RT-PCR) method. When the immune profile results of the patients were evaluated, 8 patients had acute infection, 12 patients had previous infections, 1 patient had reactivation and 1 patient had negative serological results. When EBV DNA quantitative viral load results were evaluated, in 12 out of 22 patients positivity is detected, 12 patients are found as negative. 8 (57,14%) of male patients; 4 (50%) of female patients are detected as positive. Therefore; determination of acute infection and reactivation is significant with regards of transplantation patients. Due to inadequate serology in immunocompromised patients, it is important to evaluate together with PCR tests and to evaluate the serological profile after transplantation together with serology.