Böbrek nakli olmuş çocuklarda SARS-COV2 aşı etkinliği
SARS-COV2 vaccine effiacy in pediatric kidney transplant recipients
- Tez No: 949056
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KOYUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Pediatric kidney transplantation, COVID-19, mRNA vaccine, humoral immunity, cellular immunity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Bu çalışma, böbrek nakli olmuş veya hemodiyaliz tedavisi almakta olan kronik böbrek hastalığı (KBH) tanılı toplam 36 çocuk ve adölesan hastada, Pfizer- BioNTech (BNT162b2) mRNA COVID-19 aşısı sonrası gelişen hümoral ve hücresel bağışıklık yanıtlarını, demografik ve klinik parametrelerle birlikte değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma popülasyonunun yaş ortalaması 17,5 yıl olup, hastaların 24'ü (%66,7) erkek, 12'si (%33,3) kızdır. 31 hasta (%86,1) böbrek nakli olmuş, 5 hasta (%13,9) ise hemodiyaliz tedavisi almakta KBH tanılı hastalardır. mRNA aşılanmasını takiben 1. Ay değerlendirmesinde seropozitivite oranı %78,9, 12. Ay değerlendirmesinde ise %100 olarak saptanmıştır. Ortalama antikor düzeyleri sırasıyla 1. ayda 84,96 RU/ml, 12. ayda 107,18 RU/ml olarak bulunmuştur. Üç ve üzeri doz mRNA aşısı uygulanan hastalarda, 1. ayda (Ort: 106,3 RU/ml; p=0,012) ve 12. ayda (Ort: 118,5 RU/ml; p=0,038) antikor düzeylerinin, iki veya daha az doz alanlara kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu gösterilmiştir. Ayrıca, yaş ile antikor düzeyi arasında pozitif korelasyon saptanmış (r=0,403; p=0,041), bu da yaş ilerledikçe hümoral yanıtın daha güçlü olabileceğini düşündürmektedir. Hücresel bağışıklık değerlendirmesinde IGRA testi yapılan hastaların %92,3'ünde pozitif sonuç elde edilmiş; ancak teknik nedenlerle 13 hastada geçersiz sonuç elde edilmiştir. Aşıya bağlı olarak hiçbir hastada ciddi advers reaksiyon veya klinik olarak anlamlı bir yan etki gözlenmemiştir. İzlem süresince, aşılanan hastalarda gelişen COVID-19 enfeksiyonları hafif seyretmiş; komplikasyon, ağır hastalık veya hastaneye yatış ihtiyacı olmamıştır. Elde edilen bulgular, pediatrik böbrek nakli ve KBH hastalarında mRNA temelli COVID-19 aşılarının hümoral/hücresel bağışıklık yanıtı oluşturduğunu, aynı zamanda güvenli ve tolere edilebilir olduğunu göstermektedir. Bu veriler, özellikle immünsupresif tedavi altındaki yüksek riskli pediatrik hasta gruplarında bireyselleştirilmiş ve çok dozlu aşılama stratejilerinin uzun dönem bağışıklık ve klinik koruma sağlanmasında temel bir yaklaşım olduğunu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the humoral and cellular immune responses following Pfizer-BioNTech (BNT162b2) mRNA COVID-19 vaccination in 36 pediatric and adolescent patients diagnosed with chronic kidney disease (CKD) who had either undergone kidney transplantation or were receiving hemodialysis. The mean age of the study population was 17.5 years, with 24 (66.7%) male and 12 (33.3%) female participants. Among them, 31 patients (86.1%) were kidney transplant recipients, while 5 patients (13.9%) were on maintenance hemodialysis due to CKD. Following mRNA vaccination, the seropositivity rate was 78.9% at the 1st month and reached 100% at the 12th-month assessment. The mean antibody titers were 84.96 RU/mL at 1 month and 107.18 RU/mL at 12 months. Patients who received three or more doses of mRNA vaccine exhibited significantly higher antibody levels at both the 1st month (mean: 106.3 RU/mL; p = 0.012) and 12th month (mean: 118.5 RU/mL; p = 0.038) compared to those who received two or fewer doses. Additionally, a positive correlation was observed between age and antibody titers (r = 0.403; p = 0.041), suggesting that older age may be associated with a stronger humoral immune response. Cellular immunity, assessed using the IGRA test, was positive in 92.3% of tested patients; however, results were invalid in 13 patients due to technical limitations. No serious adverse events or clinically significant side effects related to vaccination were observed in any patient. During the follow-up period, all COVID- 19 infections among vaccinated individuals were mild, and no cases required hospitalization or resulted in severe disease or complications. These findings demonstrate that mRNA-based COVID-19 vaccines induce robust and durable humoral and cellular immune responses in pediatric kidney transplant and CKD patients while maintaining a favorable safety and tolerability profile. The results support the implementation of individualized and multi-dose vaccination strategies in high-risk pediatric populations under immunosuppressive therapy to ensure long-term immunological protection and clinical efficacy.