Siyah küf ile bulaşık kuru incirlerde okratoksin a varlığının araştırılması
A research on occurrence of ochratoxin a in dried figs contaminated with black moulds
  1. Tez No: 526447
  2. Yazar: CAVİT ÇAĞLAR ÇANKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMER BETÜL ÖZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Dried Fig, Ficus carica L, Ochratoxin A, Aspergillus niger
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Kuru incir, Türkiye'de üretilen kuru meyveler içerisinde ekonomik açıdan önemli bir ihraç ürünüdür. Kuru incirin hasat öncesi ve sonrasında sıkça gözlenen mikotoksinler önemli pazar kayıplarına sebep olmaktadır. Okratoksin A, insan ve hayvan sağlığı açısından kuru incirde tehlike yaratan bir mikotoksindir. Araştırmamızda, siyah küflü kuru incirlerde Okratoksin A'nın tek örnek meyve üzerinde bulunma düzeyinin belirlenmesi ve bu düzeylerin yapılan kalite analizleri ve hesaplanan siyah küf yükü değerleri ile ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamızın materyalini, Ege İhracatçı Birliği'ne üye işletmelerden temin edilen siyah küflü Sarılop çeşidi kuru incirler oluşturmaktadır. Okratoksin A (OTA) analizi, immunoaffinite kolonlar kullanılarak yüksek basınçlı sıvı kromatografisi ile yapılmıştır. Örneklerin %14'ü OTA ile bulaşık, geriye kalanı temiz olarak belirlenmiştir. OTA tespit edilen örneklerin düzeyi 0.5-10 ppb aralığında yoğunluk göstermiştir. En yüksek L (en açık renk) değerine sahip örnekte, örnekler arasında tespit edilmiş en düşük OTA değeri görülmüştür. Örneklerin %72'sinde güneş yanıklığı görülmüş ve OTA gözlenmiş örneklerde güneş yanıklığı farklı oranlara sahip olmuştur. Ayrıca, kuru incirlerin %18'i UV altında parlak yeşilimsi sarı florasan ışıma verirken, ışıma veren örnekler içerisinde sadece 1 örnekte OTA ve ışıma birlikte gözlemlenmiştir. OTA tespit edilmiş 7 örneğin 2 adedin de siyah küf yükü tespit edilmezken, geriye kalan 5 örnekte siyah küf yükü farklı değerlerde tespit edilmiştir. Siyah küf yükü değerleri ile OTA değerleri arasında herhangi bir ilişki bulunamamıştır. Siyah küflerin (Aspergillus spp.) OTA ürettiği düşünülse de küf yükü değerlerinin düzeyi OTA'nın tespitinde etkili olmamıştır. Anahtar sözcükler: Kuru İncir, Ficus carica L., Okratoksin A, Aspergillus niger
Özet (Çeviri)
Dried fig is economically one of the most important export product among the dried fruits produces in Turkey. Mycotoxins that are frequently observed in pre and post harvest phases cause considerable market loses. In dried figs, Ochratoxin A is mycotoxin that is dangerous for human and animal health. The study was carried out with the aim of determining the level of Ochratoxin A on dried figs that contains black mould, its relation to quality analysis criteria and measured black mold counts. The research material of our study consisted of black mouldy Sarılop fig variety that were obtained from the member exporters of the Aegean Exporters Associations of Turkey. Ochratoxin A analysis were conducted by using immunoaffinity columns in HPLC. 14% of the samples were determined to have OTA and the rest were clean. OTA amounts were mostly measured between 0.5-10 ppb. The sample with highest L (the most light color) value had the lowest OTA value. 72% of the samples were observed as sunburned, and the samples with OTA had different sunburn ratios. Furthermore, 18% of the sampled gave brightgreenish- yellow fluorescence under UV light whereas, one sample among the samples that gave fluorescence was observed to have both OTA and light. 2 samples among 7 samples with OTA were not observed to have black mould whereas, the rest 5 samples were measured to have different black mould values. In general, no statistically significant relationship was found between black mould counts and OTA values. Even if, it was previously thought black moulds (Aspergillus spp.) produce OTA, the black mould counts were not significant in determining OTA.