İbrahim Enis hayatı, eserleri ve görüşleri
Ibrahim Enis lives, i̇deas and works, masterr's thesis
  1. Tez No: 526577
  2. Yazar: MAHMUT BİLİCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH ZAFER KIZIKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Linguistics, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ibrahim Enis, modern, classical, semantics, syntax, morphology, phonology, dialect, iʿrâb
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
İbrahim Enîs, Mısırdaki Modern Dil çalışmaları ve Dil Düşünce Tarihi ile ilgili araştırmalar yapan önemli şahsiyetlerden biridir. Arap Dili Çalışmalarına semantik, sentaks, morfoloji, fonoloji, lehçeler gibi konuları içeren farklı alanlarda eserler kazandıran İbrahim Enis'in asıl ilgi alanı ve üzerine önemle eğildiği konuların başında, Arap dilinin geliştirilmesi sorunu gelmektedir. İlk müstakil sesbilim kitabının yazması sebebiyle övgüye layık görülen İbrahim Enis iʿrâb ile ilgili yaptığı yorumlardan dolayı ciddi eleştirilere maruz kalmıştır. Arap dil çalışmalarının sadece klasik yöntemlerle yetinilerek ele alınmasının Arap dilini durağanlaştırdığını, ileriye götüremediğini savunmaktadır. Arap dilinin modern yöntemlerle ele alınmasının zaruri olduğunu, ancak bunun, klasik kaynakların da özümsenip bir birikim kazanıldıktan sonra mümkün olabileceğini ifade etmiştir. Bu nedenle dil araştırmalarının, dilin gerçek işleyişini açıklama ve betimlemeyi esas alması gerektiğini savunarak, Batıda edindiği dil birikimini modern yöntemlerle Arap diline uygulamaya ve bu konuda bir farkındalık oluşturmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Ibrahim Enis is one of the most important figures in the study of modern language studies in Egypt and the history of linguistic thinking. Ibrahim Enis, has worked in Arabic language studies in various fields including semantics, syntax, morphology, phonology, dialects, etc… At the beginning of the field of interest, İbrahim Enis is the main issue of Arabic language development. Ibrahim Enis, who is a prizewinner because of the writing of the first independent book in the science of sounds, has been subjected to serious criticism for his comments on iʿrâb. Argues that the handling of Arabic language studies only by classical methods can not bring forward the stabilization of the Arabic language. It is essential that the Arabic language is handled with modern methods, but that it can be possible after classical sources have been absorbed and accumulated. For this reason, he argued that language researches should be based on explaining and describing the real functioning of the language, trying to apply the language accumulation in the West to the Arabic language with modern methods and to raise awareness on this issue.