Televizyonlarda yayınlanan kozmetik reklamlarında kadın temsili
Representation of women in cosmetics advertisements broadcasted on television
  1. Tez No: 526590
  2. Yazar: NİDA ŞAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET NEJAT ÖZÜPEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Reklamcılık, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon Reklamları, Kadın İmgesi, Toplumsal Cinsiyet, Kozmetik, Television advertisement, women image, social gender and cosmetic
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 194
Özet
Televizyon reklamlarında kadınlara verilen rollerle imgeler oluşturulmakta ve bu imgeler oluşturulurken kadınlık kodlarından yararlanılmaktadır. Diğer bir değişle toplumsal cinsiyet unsurları kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı televizyon reklamlarında kadın imgelerinin ne biçimde yer aldığını örneklerle ortaya koymaktır. Ürünlerin sloganları veya göstergeler yan anlam, düz anlam ya da dilsel açıdan kodlar barındırmaktadır. Bu bağlamda 2013-2016 yıllarında ulusal televizyon kanallarında yayınlanan kadınların yer aldığı on beş kozmetik reklam filmi gösterge bilimsel yöntem aracılığıyla analiz edilmiştir. Analizde Roland Barthes tarafından tanımlanmış olan dilsel ileti, şifrelenmemiş ve şifrelenmiş görüntüsel ileti olmak üzere üç ana düzlemde gösterge bilimsel çözümleme gerçekleştirilmiştir. Kozmetik reklamlarında kullanılan güzellik, gençlik, canlılık, sağlık gibi kavramlar yaşlılık, kırışıklık, kusurlu cilt, sönük saçlar ve beğenilmeme gibi kavramlarla kullanılmaktadır. Genç, güzel, çekici kadınlar reklamlarda sıklıkla yer almaktadır. Kozmetik ürün reklamları güzel ve bakımlı olmak gerekliliğini vurgulayarak bunun bir sağlık sorunuymuş gibi algılanmasına neden olmaktadır. Bu düşünce ise; reklamlarda kullanılan kusursuz, diri, genç kadın imgeleriyle desteklenmektedir. Kozmetik reklam metinlerinde kadının güzel olması zorunluluğu kullanılan göstergelerle normalleştirilmektedir. Kadın güzelliği ve çekiciliği ile ilgili reklamlara odaklandığımız için bu durum daha net ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In tv advertisements ,some facts are being created by the roles given to women and it is benefited from feminity codes while they are formed.In other words social gender elements are used.The aim of this study is to reveal how women imageries take place in TV adds.The slogans of The products or the symbols include some codes in terms of dictionary meaning,abstract meaning or linguistic base.15 cosmetic advertisement films that women played and are shown on local tv channels between the years 2013-2016 are analyzed by the means of scientific methods.In the analyses,the message defined by Rolan Barthes is achieved upon three main bases which are encrypted and unencrypted multimedia message and linguistic message.The words used in cosmetic adds such as beauty ,youth ,health are used with the terms like old,pale skin,pale hair.Young ,beautiful and sexy women often plays in adds.Cosmetic profuction adds reflect it as if it is a necessity to be beautiful or well-groomed and causes it to be understood as a health problem.This thought is supported through the phrases such as perfect beautiful and young woman.The obligation of being baeutiful is showns as a normal situation by the imageries used.As we focus on the adds related to woman 's beauty and sexuality this condition has appeared more clearly.