Savunma hakkının kısıtlanması
Restricting the right of defense
- Tez No: 526638
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ONURSAL CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Savunma Hakkı, Savunma Hakkının Kısıtlanması, Adil Yargılanma Hakkı, Defense Law, Restriction of Right to Defense, Fair Trial
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Savunma hakkı, ceza muhakemesi hukukunda temel amaçlardan olan maddi gerçeğe ulaşma noktasında büyük öneme sahip bir haktır. Bu hakkın layığı ile kullanılabilmesi için yalnızca soyut ve genel bir şekilde anayasal ve yasal düzenlemelerde yer verilmesi yeterli olmayıp, uygulama noktasında da uygulamacılara gerekli bilincin verilmiş olması gerekmektedir. Savunma hakkı, adil yargılanma hakkı ve temel insan hakları ile de sıkı ilişki içerisinde bulunmaktadır. Buna ilişkin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve birçok yine uluslararası sözleşmede düzenlemelere yer verilmiştir. Avrupa İnsan Hakları sözleşmesi savunma hakkını adil yargılanma hakkının unsurları arasında düzenlerken, Türk ceza yargılaması ise savunma hakkının ihlalini kesin hukuka aykırılık olarak düzenlemiş. Bu sayede hukuk devleti ilkesini gerçekleştirmeyi amaç edinmiştir. Bu çalışmamız ile savunma hakkının tanımı, önemi, ulusal mevzuatta ve uluslararası sözleşmelerdeki yeri, savunma hakkının kısıtlanmasına yol açan düzenleme ve uygulamalara yer verilerek savunma hakkının kısıtlanması ayrıntılı bir şekilde ele alınmaktadır.
Özet (Çeviri)
The right to defense is a right with great precaution at the point of achieving the material truth which is the main objective in criminal procedure law. In order to be able to use this right appropriately, it is not enough to include only abstract and general constitutional and legal regulations, and it is necessary to give necessary consciousness to the application at the application point. The right to defense is also closely linked to the right to a fair trial and basic human rights. The European Convention on Human Rights and many other international conventions have been included in this respect. While the European Convention on Human Rights has regulated the right to defense as one of the elements of the right to a fair trial, the Turkish criminal proceedings have contravened the violation of the right to defense as absolute. In this respect, the aim of the rule of law was to achieve the principle. This study deals with the definition of the right to defense, the importance, the place in national legislation and in international agreements, and the restriction of the right to defense by including regulations and practices which lead to restrictions on the right to defense.