1990'larda ABD dış politikasında Balkanlar
Balkans in the US foreign policy in the 1990s
  1. Tez No: 526651
  2. Yazar: ÇİSEM VIZDIK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT YORULMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: ABD, Yugoslavya, Balkanlar, Soğuk Savaş, USA, Yugoslavia, Balkans, Cold War
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Eski çağlardan bu yana Balkan coğrafyası jeopolitik ve jeostratejik bir öneme sahiptir. Sahip olduğu bu stratejik konum; etnik, dini, siyasi ve coğrafi unsurlarla bütünleştiğinde Yugoslavya'yı işaret etmektedir. Bölgenin ABD açısından jeostratejik önem kazanması II .Dünya Savaşı'nın başlaması sonucunda olmuştur. Soğuk Savaşın sona ermesiyle ABD 'süper güç' olarak ortaya çıkmış 1991'de Sovyet Rusya'nın dağılması sonucuyla oluşan güç boşluklarına müdahale etme kararı almıştır. Böylece ABD kendi 'Yeni Dünya Düzeni''ni yaratmıştır. Balkanların bu çok yönlü ve karmaşık yapısı beraberinde iç sorunlara yol açmıştır. Soğuk Savaşın sona ermesi ve Yugoslavya'nın dağılmasıyla bağımsız devletler ortaya çıkmıştır. Bu gelişmelerin sonucunda bölgede kanlı bir iç savaş yaşanmıştır. Bu durum karşısında Avrupa Birliği'nin yetersiz kalması ABD'nin hegemonyasını ön plana çıkarmasına sebep olmuştur. Özellikle yaşanan Sırp saldırılarının önlenmesi ve çözümlenmesi hususunda Bosna-Hersek ,Kosova ve Makedonya üzerinde ABD'nin Balkanlara yönelik izlediği dış politika etkin olmuştur.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, the Balkans has a geopolitical and geostrategic importance. This strategic location has it; ethnic, religious, indicating Yugoslavia when integrated with political and geographical factors. The geographical significance of the region in terms of the US has been the result of the beginning of World War II. By the end of the Cold War, the United States emerged as a 'superpower' and in 1991 it was decided to intervene in the power gaps resulting from the disintegration of Soviet Russia. Thus the US own 'has created the New World Order. This multifaceted and complex nature of the Balkans has led to internal problems with it.With the end of the Cold War and the disintegration of Yugoslavia, has emerged. independent states. As a result of these developments there has been a bloody Civil War in that region. Against this background, the European Union has led to the removal of the inadequate USA hegemony in the foreground. In particular, the prevention of experienced Serb attacks and resolving issues in Bosnia and Herzegovina, Kosovo and Macedonia over USA foreign policy has been enabled towards the Balkans