Özel tip mısırlarda farklı tohum kısımlarındaki yağ oranı ve yağ asidi kompozisyonları ve kalıtımlarının belirlenmesi
Determination of oil ratio and fatty acid composition and their inheritance of different seed parts in specialty corn
  1. Tez No: 526687
  2. Yazar: SELDA BAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEM ÖMER EGESEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Genotip, Tohum, Yağ Asidi, Yağ Oranı, Genotype, Germ, Fatty Acid, Oil Ratio
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Mısırda yağ oranı ve yağ asidi içeriği mısırın kullanım şekli ile beraber kalitesini belirlenmede önemli rol oynamaktadır. Bu çalışma, farklı özelliklere sahip genotiplerin tohum kısımlarında bulunan yağ oranı ve yağ asidi kompozisyonlarının belirlenmesi ve bu özelliklere yönelik uyum yeteneği analizlerinin yapılması amacıyla yürütülmüştür. Materyal olarak yüksek yağ ve yüksek protein içeriğine sahip IHO ve IHP, yüksek protein kalitesine sahip Q2 ve normal endosperm yapısına sahip PR olmak üzere dört ebeveyn, Q2×IHO, Q2×IHP, Q2×PR, IHO×IHP, IHO×PR, IHP×PR olmak üzere altı adet hibrit kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan ebeveyn ve hibritlerin tohum kısımlarında yağ oranlarının belirlenmesinde Bligh ve Dyer yöntemi kullanılmıştır. Ebeveyn ve hibritlerden elde edilen yağ kompozisyonlarının yağ asidi ölçümleri gaz kromatografisi ile gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda genotipler arasında incelenen özellikler bakımından önemli farklar olduğu belirlenmiştir. Yağ içeriği ve uyum yetenekleri bakımından üstün olduğu tespit edilen ebeveyn IHO, hibrit IHO×PR olarak tespit edilmiştir. Doymuş yağ asitleri ile ilgili elde edilen sonuçlara göre uyum yeteneği bakımından üstün olduğu tespit edilen ebeveynler PR ve IHO, uyum yeteneği bakımından üstün olduğu tespit edilen hibritler Q2×IHO ve IHO×IHP olarak tespit edilmiştir. Doymamış yağ asitleri ile ilgili elde edilen sonuçlara göre uyum yeteneği bakımından üstün olduğu tespit edilen ebeveynler IHP, IHO ve PR, uyum yeteneği bakımından üstün olduğu tespit edilen hibritler Q2×PR, IHP×PR ve Q2×IHP olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In maize, oil ratio and fatty acid content plays an important role in determining the quality of corn with its use. This study was conducted to determine the fat content and fatty acid composition of the different genotypes and to analyze the adaptability of these characteristics. The materials were IHO and IHP with high fat and high protein content, Q2 with high protein quality and four parents with normal endosperm structure PR, Q2×IHO, Q2×IHP, Q2×PR, IHO×IHP, IHO×PR, IHP×PR six hybrids were used. The Bligh and Dyer method was used to determine the fat rations in the seed parts of the parent and hybrids used in the study. Fatty acid measurements of oil compositions obtained from parents and hybrids were performed by gas chromatography. As a result of the study, it was determined that there are significant differences between the genotypes in terms of the characteristics examined. The parent IHO, which was found to be superior in terms of fat content and adaptability, was identified as the hybrid IHO×PR. Parent PR and IHO, which were found to be superior in terms of compliance ability according to the results obtained with saturated fatty acids, were identified as hybrids Q2×IHO and IHO×IHP, which were found to be superior in terms of adaptability. Parents found to be superior in terms of adaptability to unsaturated fatty acids were identified as IHP, IHO and PR, hybrids Q2×PR, IHP×PR and Q2×IHP, which were found to be superior in terms of compliance ability.