Küreselleşmenin insan kaynakları yönetimine etkileri bağlamında Türkiye'de taşeronlaşma süreci
Subcontracting process in Turkey in the context of the effects of globalization on the human resources management
  1. Tez No: 526689
  2. Yazar: FATMA ALBAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELMA KARATEPE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, Avrupa Birliği, Yeni Dünya Düzeni, Evrensel Hukuk, Sosyal Devlet, Kamu Yönetiminde Dönüşüm, Kamu Personel Yönetimi, İnsan Kaynakları, İstihdam Politikaları, İş Güvencesi, Yasal Düzenlemeler, Sözleşmeli Personel, Esnek Çalışma, Taşeronlaşma, Özel Sözleşmeli Personel, Kadro Vaadi, Sürekli İşçi Kadrosu, Toplu Sözleşme, Sosyal Haklar, Globalization, European Union, New World Order, Universal Law, Social State, Transformation in Public Administration, Public Personnel Management, Human Resources, Employment Policies, Legal Regulations, Contracted Personnel, Flexible Working, Subcontracting, Special Contracted Personnel, Staff Promise, Continuous Workers Cadet, Collective Agreement, Social Rights
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Yirminci yüzyılın son çeyreğinden itibaren hızlanarak belirginleşen ve yaşanmaya devam eden değişim ve dönüşüm süreci ekonomik, sosyal, siyasal ve kültürel alt sistemlerle etkileşim içinde genel olarak yönetim ve özelde ise kamu yönetimine ilişkin anlayış ve yapılanmaları da dönüştürmüştür. Yaşanan bu süreçte, küreselleşme olgusunun etkileri yadsınamayacak olup, bu etkinin tüm dünya ile birlikte Türkiye için de geçerli olduğu ortadadır. 1980 ve sonrasında geleneksel kamu yönetimine karşı ortaya çıkan ve yeni bir kamu yönetimi oluşturmayı amaçlayan bu gelişmeler, özel sektör yönetim anlayış ve tekniklerinin kamuda uygulanması ve özel sektör kültürüne dayalı bir kamu kültürü oluşturulması anlamına gelmektedir. Yeni kamu yönetimi anlayışı, toplam kalite yönetimi, stratejik yönetim ve performans yönetimi gibi özel sektör uygulamalarının kamu yönetiminde uygulanmasını ve böylece yeni bir yönetim kültürü oluşturulmasını amaçlamaktadır. Küreselleşme ve Avrupa Birliği süreci gibi dış etkenlerin yanısıra, ekonomik kriz ve bunalımları azaltma ve kamuda yönetim kalitesini yükseltmeyi sağlama amacı gibi iç etkenler, Türk kamu yönetiminin dönüşmesini zorunlu hale getirmiş olup, özellikle 2000'li yıllardan itibaren yönetimin değişimi ve dönüşümü adına önemli adımlar atılmıştır. Bu kapsamda, kamu yönetiminin temelini oluşturan çalışma hayatına ve personel rejimine ilişkin çok sayıda düzenleme yapılmış olup bu düzenlemelerin bir kısmının pratiğe aktarılması süreci oldukça sancılı geçmiş ve pek çok sorunu da beraberinde getirmiştir. Bu sorunların başında, çalışmamızın temel konusunu oluşturan taşeronlaşma meselesi; tanımı, kapsamı, kamu yönetiminde ortaya çıkış ve gelişim süreci ile sonrasında içinden çıkılmaz bir durum haline gelmesi nedeniyle ortadan kaldırılmasına yönelik yapılan düzenlemeler üzerinden ele alınmış ve bir türlü çözüme kavuşturulamayan bu konuya ilişkin yeni çözüm önerileri geliştirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The process of change and transformation, which has become more evident since the last quarter of the twentieth century, has also transformed the understanding and structuring of management in general and public administration in particular in interaction with economic, social, political and cultural sub-systems. Experienced in this process is undeniable effects of globalization, it is clear that this also applies to Turkey with active all over the world. These developments, which have emerged against traditional public administration in the 1980s and afterwards and aimed at creating a new public administration, implies the implementation of private sector management understanding and techniques in public and a public culture based on private sector culture. The new public administration approach aims to implement private sector applications such as total quality management, strategic management and performance management in public administration and thus to create a new management culture. In addition to external factors such as globalization and the European Union process, internal factors such as reducing the economic crisis and the bottlenecks and improving the quality of public administration have made the transformation of Turkish public administration compulsory. Especially important steps have been taken since the year 2000. In this context, a number of regulations have been made concerning the working life and personnel regime, which form the basis of public administration, and the process of transferring some of these regulations to practice has been quite painful and has brought with it many problems. At the beginning of these problems is the subcontracting issue, which is the main theme of our work; definition and scope of the public administration and the elimination of it due to its inevitable situation after the development process and tried to develop a new solution proposal for this issue which can not be resolved anyhow.