Kadın kadına taciz (mobbing): Sivas ortaöğretim kurumlarında bir araştırma
A women's women's hardware (mobbing): A research in Sivas secondary education institutions
  1. Tez No: 526769
  2. Yazar: MEHTAP KARAOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET SADIK ÖNCÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş yeri tacizi, kadın, kadın kadına iş yeri tacizi, eğitim
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Geleceğin teminatı olan eğitim kurumlarında bireylerin sağlıklı yetiştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Özellikle eğitim kurumları içinde bulunan her bir kadın çalışanın verimli çalışabilmesi için motivasyonlarının yüksek olması gerekmektedir. Çünkü kadınlar duygusal varlıklardır. İş yeri tacizi olgusu, bireylerin motivasyonunu olumsuz anlamda etkileyebilecek bir kavramdır. Aynı kurum içinde çalışan kadın iş görenlerin kendi hemcinslerini kıskanarak onu bulunduğu ortamdan saf dışı etmek için erkeklere nazaran daha çok iş yeri tacizi uyguladığı söylenebilir. Bu araştırma ile eğitim kurumlarında iş yeri tacizinin var olup, var olmadığı ve varsa kadın faktörünün bu anlamdaki rolü tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; iş yeri tacizinin tanımı, ortaya çıkış süreci, bu süreçte rol alan bireyler ve taciz sonucunda alınacak önlemler yer almıştır. İkinci bölümde; kadın faktörünün çalışma hayatına katılması, yöneticilik yapmak isteyen kadın ve iş yeri tacizi ile ilişkisine değinilmiştir. Son bölümde ise, iş yeri tacizi ile kadın faktörü ilişkisini ortaya koyabilmek için Sivas il merkezinde bulunan Milli Eğitime bağlı 316 kadın çalışan ile anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS16 istatistik programı kullanılarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is very important to educate individuals well in edicational institutions which are assurance of future. Especially, it is neccesary that every women working in educational institutions must have high motivation to work productively. Because, woman are emotional beings. The fact of mobbing in working place is a consept which affects individuals motivations negatively. İt is inevitable truth that, the woman who work in the same institution are jealous of their own fellow so they practise lots of mobbing in working place for putting out of action each other compared to men do. Whether or a mobbing in working place which practise woman to women and if there is a mobbing how we can resolve these problems causing mobbing are aimed wich this survey. This survey consists of three parts. ın the first part consists of the description of mobbin in working place, the process of occurance, the individuals taking part in the process and taking about mobbing. In the second part, participating woman to working life, woman who wants to be adminastrator and woman's relationship with mobbing in working place is mentioned. İn the last part, it has been made a questionnaire with 316 women working in national education institutions in Sivas city centre to reveal the relationship with the mobbing in working place and woman. The results of questionnaire has been evaluated with using SPSS 16 statistical programme. Keywords : Mobbing, women, women's workplace mobbing, education