İzmir ili Çeşme ilçesi doğal sit alanlarının peyzaj kriterleri bağlamında incelenmesi
The analysis of the natural protected areas in terms of landscape criteria in Çeşme district, province of İzmir
- Tez No: 526851
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR TÜRKYILMAZ TAHTA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Çeşme yarımadası, doğal sitler, uzaktan algılama, doğal ve kültürel peyzaj özellikleri, Çeşme Peninsula, natural protected area, remote sensing, natural and cultural landscape features
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 642
Özet
Çalışmanın amacı; doğa koruma alanları ile ilgili verilecek yasal kararlara dayanak oluşturan ve 19.07.2012 tarihli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce“Doğal Sit Alanların Değer-lendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar”çerçevesinde hazırlanması gereken“Ekolojik Temelli Bilimsel Araştırma Raporu”nun doğru hazırlamada yol göste-recek bilimsel bir yöntemi ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, İzmir İli Çeşme İlçesi doğal sitleri 2011 yılında hazırlanan sit haritasına göre 81 poligondan oluşmuş olup her bir poligonun 2015 yılına ait IKONOS uydu görüntüsü üzerinden güncel arazi kullanım durumu ortaya çıkartılmıştır. Bu arazi kullanım durumuna göre 19 Temmuz 2012 tarihinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğünce“Doğal Sit Alanların Değerlendirilmesine İlişkin Teknik Esaslar”çerçevesindeki,“ kesin korunaklı hassas alan”,“nitelikli doğal koruma alanı”ve“sürdürülebilir kontrollü ve kullanım alanı”ndaki her bir tablo 80 poligona ayrılan İzmir İli Çeşme ilçesi doğal sitleri peyzaj kriterleri bağlamında;“ canlı doğal peyzaj”,“cansız doğal peyzaj”,“tarihi peyzaj”,“yenilenebilme yeteneği”,“ sosyo-ekonomik değerleri”,“görsel değerler”ve“doğal kaynak oluşturma”, özellikleri oluşturulan çizelgeler doğrultusunda yeniden incelenerek değerlendirilmiştir. Bunun sonucunda da her bir poligon bu bağlamda ayrı ayrı değerlen-dirilerek yeni sit derecesi tanımları ortaya çıkarılmıştır. CBS destekli bir nicel değerlendirme sonucunda yeni“Korunan Alan Haritası”oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal a scientific method that can lead to a better understanding of“Ecological based scientific research report”which should be preperad by the Ministry of Environment and Urbanization, General Directorate of Nature Conservation in the framework of the“technical guidelines for the assessment of natural sites”which were released on 19 July 2012 and form the basis for legal decisions related to nature conservation areas In this study, the natural sites of İzmir in Ceşme District were formed from 80 poligons according to the sit map prepared in 2011 and the current land use situation was revealed through the IKONOS satellite image of 2015 of each polygon. According to using terms, this land has been reviewed and evaluated in the direction of the charts which have features of“living natural landscape”,“inanimate natural landscape”,“historic landscape”,“renewable ability”,“socio-economic values”,“historical landscape”,“visual values”and“creation of natural resources”. Those features are formed on the basis of“definite sheltered sensitive area”,“qualified natural protection area”and“sustainable control”features in the“Technical Guidelines for the Assessment of Natural Sites”which were released on 19 July 2012 by the General Directorate of Natural Assets Protection, the Ministry of Environment and Urbanization. As a result, in this context each polygon has been seperately evaluated and new protected area degrees have been found out. New“Protected Area Map”has been formed as a result of a CBS supported quantitative evaluation.