Atık TNT'den floroglisinol üretimi
Production of phloroglucinol from waste TNT
  1. Tez No: 526860
  2. Yazar: TUĞRUL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YİĞİTOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Askeri ve sivil patlayıcılar, 4.6-trinitrotoluen, geri dönüşüm, floroglisinol, Military and civil explosives, 6-trinitrotoluene, recovery, phloroglicinol
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Savunma Teknolojileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Trinitrotoluen IUPAC isimlendirmesinde 2,4,6-trinitrotoluen (TNT) olarak adlandırılan askeri mühimmatlar, sivil madencilik ve taşçılık sanayisinde kullanılan bir patlayıcıdır. İlk olarak I. Dünya savaşında kullanılan TNT daha sonra günümüze kadar geniş bir kullanım alanı bulmuştur. Ülkemizde TNT Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun ürettiği temel patlayıcıdır. Silahlı kuvvetlerin depolarında yer alan ve uzun süre kullanılmayan mühimmatlarda bulunan TNT boşaltılarak yakma veya patlatma yöntemleri ile imha edilmektedir. Uygulanan bu yöntem sonucunda çevreye ciddi oranda karbon ve azot içeren gazlar yayılmaktadır. Ayrıca TNT'nin kullanılmadan imha edilmesi ekonomik olarak büyük bir kayıp meydana getirmektedir. Bu açıdan TNT'nin geri kazanılması ve yeniden uygun amaçlar için kullanılması çevresel ve ekonomik açıdan son derece önem arz etmektedir. Bu çalışmada TNT, atık TNT'den geri kazanılarak 1,3,5 trihidroksibenzen (floroglisinol) elde edilmiştir. Ürünün erime noktası, Termogravimetrik Analiz (TGA), Difransiyel Taramalı Kalorimetre Cihazı (DSC) ve Fourier Dönüşümlü Infrared Spektrofotometre (FTIR) gibi spektroskopik yöntemlerle karakterize edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Trinitrotoluene (TNT) is an explosive called 2,4,6-trinitrotoluene TNT and used in the military ammunitions, civil mining and quarrying industry. TNT was firstly used in the World War I, then it has found a wide application area. TNT is main explosive which is produced by Mechanical and Chemical Industry Corporation in our country. TNT including ammunition which stored army storage and unused long time is disposed by which combustion and detonation methods. As a result of this applied method, gases including carbon and nitrogen severely spreads out to the environment. Furthermore, great economic losing is occurred by dispose of non-used TNT. In this respect, the recovery of TNT and re-used for convenient purposes is of utmost importance for environmental end economic point of view. In this study recovery of TNT from waste TNT and production of 1,3,5 trihydroxy benzene has been made. Product has been characterized with spectroscopic methods such as melting point, TGA, DSC and FTIR.