Akut iskemik inme vakalarının yönetiminde intravenöz trombolitik tedavi ve mekanik trombektomi tedavisi planlanması ve uygulama aşamasında olası zaman kayıplarının değerlendirilmesi
Intravenous thrombolytic treatment and management of mechanical thrombectomy in the management of acute ischemic stroke cases and evaluation of possible time losses in the implementation phase
- Tez No: 526939
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS KARACA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, İlk ve Acil Yardım, Neurology, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: İskemik inme, Trombolitik, Mekanik trombektomi, alteplaz, Ischemic stroke, Thrombolytic, Mechanical thrombectomy, subeplasia
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Akut iskemik inme vakalarının yönetiminde intravenöz trombolitik tedavi ve mekanik trombektomi tedavisi planlanması ve uygulama aşamasında olası zaman kayıplarının değerlendirilmesiyle birlikte tedavi protokollerinin sonlanım ile ilişkisinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamızda Karadeniz Teknik Üniversitesi Farabi Hastanesi Acil Servisine 01 Mart 2016-31 Ağuston 2018 arasında başvuran 18 yaşından büyük inme hastaları incelendi. Hastane otomasyon sistemi üzerinden ilk 6 saat içerisinde acil servise başvurmuş olan iskemik inme hastaları belirlendi ve çalışmaya dahil edildi. Bulgular: Hastaların 298'i erkek (%47,1), 335'i kadın (%52,9) idi ve yaş ortalaması 69.81(SD±14.18) idi. Hastalara uygulanan tedavi şekilleri incelendiğinde 229 (%36,2) hastaya sadece fibrinolitik tedavi, 30 (%4,7) hastaya sadece mekanik trombektomi, 48 (%7,6) hastaya fibrinolitik tedavi ve ardından mekanik trombektomi, 326 (%51,5) hastaya da konvansiyonel medikal tedavi uygulandı. Hastaların semptom sonrası hastaneye başvuru ortalama süresi 134,54±69,61 dk, başvuru zamanı ile BBT alınma zamanı arası ortalama süre 24,69±22,51 dk, semptom başlangıcı ve fibrinolitik verilme arası ortamalama süre 180,61±58,80 dk, başvuru zamanı ile fibrinolitik tedavi verilme süresi ortalaması 62,81±26,64 dk, başvuru zamanı ile mekanik trombektomi arası ortalama süre 107,07±57,96 dk olarak görüldü. Fibrinolitik merkezinde takibi yapılan 46 hasta exitus oldu ve hastane içi mortalitenin %9,5 olduğu görüldü. Sonuç: Çalışmamızda başka kurumdan Farabi hastanesi acil servisine BBT çekildikten sonra sevk edilen hastalarda semptomların başlangıcı ile trombolitik tedavi arasında geçen sürenin direkt olarak Farabi hastanesi acil servisine başvuranlara göre 25 dk gecikemeye yol açtığı belirlendi. Zaman kayıplarının engellenmesi için halkın ve sağlık personelinin inme konusunda eğitilmesi gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the relationship between treatment protocols and outcome with the planning of intravenous thrombolytic therapy and mechanical thrombectomy in the management of acute ischemic stroke cases and the possible time losses in the application phase. Methods: In this study, stroke patients older than 18 years of age who applied to Karadeniz Technical University Farabi Hospital Emergency Department between March 01, 2016-31 August 2018 were examined. Ischemic stroke patients who were admitted to the emergency department within the first 6 hours of hospital automation system were identified and included in the study. Results: 298 of the patients were male (47.1%) and 335 were female (52.9%) with a mean age of 69.81 (SD±14.18). When the treatment modalities were examined, only fibrinolytic treatment was applied to 229 (36.2%) patients, mechanical thrombectomy was performed on 30 (4.7%) patients. Fibrinolytic and mechanical thrombectomy treatment was performed to 48 (7.6%) patients. 326 (%51,5) patient underwent conventional medical treatment. The mean duration of admission to the hospital after the symptom was 134.54±69.61 min, the mean time between the time of admission and the time of the brain CT was 24.69±22.51 min, the time between symptom onset and fibrinolytic administration The mean duration of application for fibrinolytic therapy was 62,81±26,64 minutes and the mean time between application time and mechanical thrombectomy was 107,07±57,96 minutes. 54 patients who were followed-up in the fibrinolytic center died and in-hospital mortality was 9.5%. Conclusion: In our study, it was determined that the time between the onset of the symptoms and the thrombolytic therapy in patients referred to the emergency department of the Farabi hospital after the brain CT was taken was directly related to a 25-min delay according to the emergency service of the Farabi Hospital. In order to prevent time losses, the public and health personnel should be trained in stroke.