Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nda (CISG) alıcının sözleşmeyi ortadan kaldırmasının hüküm ve sonuçları
The terms and conclusions of the buyer's right to avoid the contract under the united nations convention on contracts for the international sale of goods
  1. Tez No: 526945
  2. Yazar: DİLARA BAYTAROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER ZEYTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması, CISG, Madde 49, Sözleşmenin ihlali, Sözleşmenin ortadan kaldırılması, Sözleşmeden dönme, Sözleşmenin feshi, United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods, CISG, Article 49, Violation of the contract, Avoidance of the contract, Annulment of the contract, Termination of the contract
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Türk-Alman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Çalışmamızda, alıcının Milletlerarası Mal Satımına İlişkin Sözleşmeler Hakkında Birleşmiş Milletler Antlaşması'nın (CISG), uygulama alanına dahil milletlerarası karakterli bir satım sözleşmesini ortadan kaldırma hakkı, hüküm ve sonuçları bağlamında incelenmiştir. Çalışmamızın ilk bölümünde, Antlaşmanın uygulanma şartları ele alınmıştır. Bu doğrultuda; öncelikle yer, zaman, kişi ve konu bakımından uygulanma üzerinde durulmuş, sonrasında ise Antlaşmanın tarafların iradesi ile uygulama alanı dışında bırakılması hususu incelenmiştir. Bunu takiben, alıcının sözleşmeyi ortadan kaldırmasına bağlanan hüküm ve sonuçlar Türk hukuku ile kıyaslanmıştır. Bölüm içerisinde, çalışmamızın asıl inceleme konusunu oluşturan; CISG özel ifa engelleri sistemini yansıtan bir kavram olarak; sözleşmenin ortadan kaldırılması hakkı, Türk hukukunda mevcut sözleşmesel ilişkiyi sona erdiren;“dönme”ve“fesih”kavramları ile kıyaslanmış ve kendine özgü bir kavram olduğu ortaya konulmuştur. Çalışmamızın ikinci bölümünde; satıcının yükümlülükleri, yükümlülük ihlaline bağlanan sonuçlar ve alıcının Antlaşmada kendisine tanınan hak ve hukuki imkânlar üzerinde durulmuştur. İkinci bölüm içerisinde, öncelikle satıcının Antlaşmada öngörülen yükümlülükleri incelenmiştir. Bunu takiben, Antlaşmanın satıcının yükümlülük ihlâllerine bağladığı sonuçlar üzerinde inceleme yapılmış ve nihayet bu kapsamda, alıcının sahip olduğu sözleşmeyi ortadan kaldırma hakkı ile birlikte kendisine tanınan diğer hak ve hukuki imkânlar üzerinde durulmuştur. Çalışmamızın son bölümü olan üçüncü bölüm, alıcının sözleşmeyi ortadan kaldırma hakkını kullanmasının hüküm ve sonuçlarına ilişkindir. Bu doğrultuda, sözleşmenin ortadan kaldırılması sonrasında, taraflar arasındaki sözleşmesel ilişkinin akıbeti üzerinde detaylı bir inceleme yapılmıştır. Edimlerin iadesi, tazminat ve faiz talebi, malı muhafaza yükümlülüğü gibi hususlar incelenmiştir. Çalışmamız süresince Antlaşmanın sistematiksel olarak kavranabilmesi amacıyla, konu ile ilgili yabancı veri tabanlarına ve uluslararsı nitelikli yargı kararlarına olabildiğince başvurulmuş ve konu böylece detaylı olarak incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the terms and conclusions of the buyer's right to avoid the international characterized sales contract having involved in the scope of the United Nations Convention on Contracts for the International Sale of Goods (CISG) is examined in detail. The initial part of the thesis is about the application provisions of the contract. In this direction, the first concern of the part is about the contract's application provisions in respect of; place, time, topic and person. Thereafter, the legal possibility of the parties' right to make the contract partially or wholly excluded with making a reservation is examined properly. Afterwards, the comparison is made between the Turkish law and the contract within the terms of buyer's related right of avoidance. Within the context of the last part, our main aim is provided by comparing the CISG's specific term“avoid the contract”and the terms having concluded the contractual relationship in Turkish law;“annulment of the contract”and“termination of the contract”to reveal the sui generis character of the CISG's system on the avoidance of the contract. The second part of the thesis is about the seller's obligations and the buyer's granted legal rights and opportunities in regard of the seller's probable violations under the terms of the contract. In the context of the second part, seller's obligations within the contract is examined primarily. Following to this, buyer's right to avoid the contract as a sanctional outcome is examined in detail. The third and the last part of the thesis concerns the terms and conclusions of the buyer's right to avoid the contract. In this respect, the detail examination is made on the post contractual relationship between the parties in the event of using the right to avoid the contract. Related with the avoidance, the particular results like; compensation of damages, interest claims, the parties duty of restitution and the final obligations regarding preservation of goods is examined within the part. Throughout in the entire thesis as the aim to comprehend the contractual special systematic, the international data bases and international court decisions are used as far as possible, thus the thesis topic is provided to examined comprehensively.