Yalın üretim ortamına uygun maliyet sistemi seçimi
Selection of the cost system in accordance with the lean production environment
  1. Tez No: 526947
  2. Yazar: AYTAÇ TOSUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RANA ÖZYURT KAPTANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın üretim, Yalın muhasebe, Değer akış maliyetleme, Değer akışı, Lean manufacturing, Lean accounting, Value stream costing, Value stream
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde küresel rekabetin fazla olmasından dolayı işletmeler yenilikler yaparak rakiplerini geçmelidir, çünkü artık dünya tek bir pazar ve milyonlarca ürünün pazarlandığı büyük bir arena olarak görülmektedir. Bundan dolayı küresel rekabette başarılı olabilmek için üretim sistemini değiştirerek yalın üretim sistemine geçen işletme sayısı her geçen gün çoğalmaktadır. İlk olarak Toyota firması tarafından benimsenen yalın üretim sistemi halen kullanılmaya devam etmektedir. Yalın felsefeyi benimseyen işletmelerde geleneksel maliyet yönetim sisteminin vereceği bilgiler raporlama için yetersiz gelmektedir. Bundan dolayı işletmelerde literatürde yalın muhasebe olarak adlandırılan bir yaklaşım kullanılmaktadır. Yalın muhasebe sistemi, yalın üretim sistemini kullanan işletmeler için, yalın uygulamalara yön verecek raporların hazırlanmasını sağlayan, daha iyi değer akış analizi ve alınacak kararlarda doğru verileri sunan bir sistemdir. Değer akışı maliyetleme sistemi özellikle yalın sisteme geçmiş işletmelerde ulaşılmak istenen amaç için daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu çalışmada ilk olarak yalın üretim sisteminin ortaya çıkışı ve günümüzdeki durumu değerlendirilmiştir. İlerleyen bölümlerde ise yalın üretim sistemini kullanan işletmeler için gerekli olan yalın muhasebe sistemi, yararları ve uygulanabilirliği incelenmiştir. Bu kapsamda değer akış maliyetleme yöntemi hakkında bilgi verilerek, maliyet sisteminin seçimi yalın üretime uygun şekilde yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
Today, businesses must overcome their competitors by making innovations in the global competition, since nowadays the world is seen as single marketplace and a great arena where millions of products are marketed. Therefore, in order to be successful in the global competition, the number of bussinesses which change the production system to the lean manufacturing system is increasing day by day. The lean manufacturing system, which was first adopted by Toyota, is still in use. For businesses using the lean manufacturing system, the traditional cost management system is insufficient to report desired information. Therefore, an approach called lean accounting in the literature is being used in bussinesses. Lean accounting system is a system that provides the preparation of lean reports for businesses using lean manufacturing systems, providing better value stream analysis and accurate data in decisions to be taken. The value streaming system, which is suitable for organizing according to the value streams of the bussinesses using the lean manufacturing system, serves more for the purpose of lean operations. In this study, the emergence of the lean manufacturing system and the current situation are evaluated. In the following sections, the lean accounting system, its benefits and feasibility, which are required for businesses using the lean manufacturing system, are analyzed. In this context, information about the value stream costing method will be given and a cost system suitable for lean manufacturing environments will be selected.