Kat karşılığı inşaat muhasebesi üzerine örnek bir uygulama
An application on accounting of construction rightin return for flat
- Tez No: 526975
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kat karşılığı inşaat, vergi, muhasebe, müteahhit, Construction in return for flat, tax, accounting, contractor. Date: 08.06.2018
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
İnşaat sektörü, bireylerin konut, işyeri ve diğer yaşamsal mekân (hastane, okul, yol, fabrika, spor tesisleri vb.) ihtiyacının karşılanması için bir aracı ve temel yatırım araçlarından birisi olması nedeniyle katma değeri yüksek bir sektör halini almıştır. Bu önemi dolayısıyla Türkiye ekonomisinin lokomotifi olarak görülen inşaatın özel bir türü ve yaygın kullanım şekli ise kat karşılığı olarak yapılan inşaat işleridir. Kat karşılığı inşaat, müteahhit açısından inşaat yapma yükümlülüğü, arsa sahibi açısından ise tapuda pay devretme yükümlülüğünü içeren ve her iki tarafa da borç yükleyen bir uygulamadır. Kat karşılığı inşaat işlemlerinin vergisel açıdan doğru değerlendirilmesi önem arz etmektedir. Türk Vergi Sisteminde konu ile ilgili özel bir yasal düzenleme bulunmamaktadır. Yukarıdaki bilgiler ışığında, bu çalışmada öncelikle vergi mevzuatı ve yargısal içtihat incelemesi ile Türk doktrini çerçevesinde bir kaynak araştırması ve analizi yapılarak müteahhit, arsa sahibi ve bilgi kullanıcılarının kanun koyucu karşısında üstlendiği görev ve sorumlulukları nasıl yerine getirmesi gerektiği hususları ile bu konularda ihtilaflı olan hususların çözümüne yönelik açıklamalara yer verilmiştir. Ayrıca kat karşılığı inşaat işlemlerinin muhasebeleştirilmesine değinilerek örnek uygulamalar çerçevesinde detaylı açıklamalarda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Construction business has become a sector with high added because of its means of providing houses, offices and other vital space (hospital, school, road, factory, sports facilities etc.) for individuals and of the leading investment. Therefore, construction right in return for flat is a special type and widespread use of the construction business which is accepted as the most important sector of the economy of Turkey. This process is an application which is described from the perspective of the contractor the obligation to achieve the construction and from the perspective of the landowner to transfer deed shares. It is significant to evaluate the construction right in return for flat in terms of taxation. There is no specific legal regulation on the subject in the Turkish Tax System. In the light of the information above, in this study, first of all, a review of tax legislation and case law was made and a literature research and analyse was conducted in the framework of Turkish doctrine. In addition to that, it was explained that how to deal with the duties and responsibilities of contractors, landowners and information users in relation to the legislator, for resolving disputed issues. Besides, after examining the accounting of construction right in return for flat, detailed explanations on the basis of applications were made.