Enerji güvenliği bağlamında Çin'in Güney Çin Denizi politikası
South China Sea policy of China at the context of energy security
- Tez No: 527009
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI BÜYÜKBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Çin, Güney Çin Denizi Anlaşmazlığı, Enerji Güvenliği, Çin'in Politikası, China, South China Sea Conflict, Energy Security, China Policy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bu çalışma Enerji güvenliği bağlamında“Güney Çin Denizi'nin (GÇD) Çin için önemi nedir?”sorusuna cevap aramak amacıyla üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümde; uluslararası ilişkiler disiplini altında Çin'in dış politikasının mevcut literatürdeki ve Uluslararası Sistem'deki yeri incelenmiştir. İkinci Bölümde, Çin'in GÇD bölgesindeki komşuları ile egemenlik iddiaları üzerine olan anlaşmazlıkları incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Çin'in bölgede, eneji güvenliği amacıyla uyguladığı politikalar incelenerek tez sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Yöneltilen araştırma sorusunun genel amacı,“GÇD ve enerji güvenliği Çin'in ulusal güvenliği için gerekli midir?”sorusuna cevap bulmaya çalışmaktır. Çalışmanın sonucunda elde edilen bulgular ve analiz sonunda Çin'in ilk planda sıcak çatışmaları bir seçenek olarak görmediği ve bölgesel iş birliğine yakın durduğu görülmektedir. Ancak, ulusal çıkarları söz konsu olduğunda askeri gücünü göstermekten de kaçınmadığı anlaşılmaktadır. Enerji güvenliği sağlamak amacıyla GÇD'ye erişimin, Çin'in ulusal çıkarları için önemli olup olmadığı sorusu karmaşık sorulardan bir tanesidir. Metodoloji, konu ile ilgili araştırmaların toplanması ve analizi ile tümdengelim süreci yöntemiyle desteklenecektir. Mevcut akademik çalışmalar ve gerçeklik arasındaki uçurum dikkate alındığında, bu çalışma içinde Çin'in davranışlarını açıklamak için neo-realist (yapısal gerçekçilik) teorisi geçerli olacaktır. Neo- Realist ve Liberal teoriler kendi içlerinde bir takım özel konuları temsil ederken, alanlar arasında bariz çakışmalar da mevcuttur. Bu sebeple, alanlar arasında birden fazla ilişkili değerlendirmelerin olması ve temel araştırma sorusuna net bir“evet ya da hayır”cevabı belirlenememesi, araştırma sorusunun cevabını ararken karşılaşılan zorluklar içindedir.
Özet (Çeviri)
This study is being asked that What is the significance of the South China Sea for China in the context of energy security? Consists of three parts in order to search for answer. In the first part of the study; The role of China's politics in the current literature has been examined under the discipline of international relations. The second chapter examines the disputes over China's claims to sovereignty with its neighbors in the South-East Asia Region of the South China Sea region. In the last chapter, China's regional policies on energy security have been investigated and tried to find answers to thesis questions. Is the general objective of the survey question directed at the South China Sea and energy security necessary for the national interests of China? Try to find an answer to your question. The general aim of this thesis is to understand the claims of sovereignty in the South China Sea and accordingly the disagreements arising from the energy security and to analyze China's behavior. Particularly multilateral functions seem to explain China's controversial moves and seek an answer. As a result of the work, China is not holding the first plan to enter into hot conflicts and it is close to the regional cooperation. But, when it comes to their national interests, it can be seen that he did not avoid showing his military strength. The question of whether the South China Sea is vital for China's energy security is one of the complex questions. The methodology will be supported by the collection and analysis of the related research and deductive process. When the gap between current academic studies and reality is taken into account, the theory of neo realism will apply to explain China's behavior in this work. As a hypothesis, a qualitative way will be pursued by recognizing that the multilateral trade union mechanism and China's attempts to be the hegemonic status of the region with its initiatives and the case study as the main methodology of the research design of this study. While each area represents a number of specific topics, there are obvious overlaps between areas. For this reason, the fact that there is more than one interrelated evaluation among the fields makes it difficult to find a simple and clear“yes or no”answer to the basic research question in search of the answer to the research question.