Maliyet bilgilerinin yönetim amaçlı kullanımı ve bu süreçte başabaş noktası analizi
The use of cost information in management and break-even point analysis in this process
  1. Tez No: 527051
  2. Yazar: ENDER DEMİR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TURGAY MÜNYAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yönetim, Karar, Maliyet, Maliyet Hesaplama, Başabaş Noktası, Management, Decision, Cost, Cost Calculation, Break-Even Point Date: Istanbul, June 2018
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Ve Denetim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Birer ekonomik birim olan işletmelerde temel amaç, kâr ederek sürdürülebilir büyüme ile işletmenin sürekliliğini sağlarken, toplum ihtiyaçlarını karşılamak ve ülke ekonomisine hizmet etmektedir. Yönetim fonksiyonları ile işletme faaliyetlerinin etkin ve verimli bir şekilde sürdürülebilmesi için, karar verme süreçlerinde ihtiyaç duyulan nitelikli bilginin kullanıma hazır hale getirilmesi çok önemlidir. Yöneticiler, başında bulunduğu işletmeyi piyasadaki rekabet koşullarında avantajlı bir duruma getirebilmek için, karar verme sürecinde çoklukla maliyet bilgilerine ihtiyaç duyarlar. Bu çalışmada, işletme yönetimlerinin karar verme sürecinde ihtiyaç duyduğu maliyet bilgileri üzerinde durularak, başabaş noktası analizi detaylı olarak incelenemiştir. Çalışmanın gerekli yerlerinde örneklerden de yaralanılmıştır. Literatür tarama yöntemi kullanılarak elde edilen veriler, iki ana bölümde sunulmuştur. Birinci bölümde, yönetim ve maliyetlerin kavramsal çerçevesi kapsamında yönetimin amaçları ve yönetimin bilgi kaynakları, giderlerin çeşitleri ve sınıflandırılması, tespit edilmesi ve hesaplanması, maliyetlerin kaydedilmesi, maliyetlerin faaliyet hacmine göre sınıflandırılması, başabaş noktasının kavramsal çerçevesi üzerinde durularak yönetim kararlarını etkileyen maliyetler ve maliyet bilgilerine dayalı çeşitli yönetim kararları incelenmiştir. İkinci bölümde ise, başabaş noktasının farklı yöntemlerle hesaplanması ve analizi detaylı bir şekilde yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Main objective in businesses, which are economic units, is to satisfy the needs of society and serve national economy while ensuring durability with sustainable growth by making profit. In order to maintain management functions and operating activities in an efficient and productive way, it is crucial to operationalize quality information that is needed in decision making process. Managers usually require cost information during the decision making process so as to bring the business under his/her charge to an advantageous position in the conditions of competition. In this research, cost information required by business management in the decision making process were handled and break-even point analysis was examined elaborately. Some examples were used in the research where considered necessary. Data, acquired by literature survey method, was presented in two main sections. In the first section, management and cost management within the conceptual framework of the objectives, various managerial decisions based on cost information and costs that influenced by other management decisions were examined by focusing management of information sources, types and classification of expenses, expenses of determination and calculation, saving costs, classification of costs according to the volume of activity, focusing on the conceptual framework of break-even point. In the second section, the calculation of the break-even point analysis was carried out in detail.