Kadınlar üzerine bir hikâye kitabı: Mekr-i Zenân (metin-inceleme)
A storybook on women: Mekr-i̇ Zenan (text-investigation)
  1. Tez No: 527056
  2. Yazar: MELTEM DENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN GENÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hikâye, kadınlar, erkekler, hile, kıraat meclisleri, Story, women, men, wile, reading councils
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 247
Özet
Paris Bibliothéque Nationale Supplement Turc bölümü 1407 numarada kayıtlı olan Mekr-i Zenân, kadınların hile ve tuzaklarına dair hikâyelerin yer aldığı bir eserdir. İçinde dokuz hikâyenin yer aldığı eser, kıraat meclislerinde okunmak için kaleme alınmıştır. XVIII. yüzyılın ikinci yarısında düzenlenen eserin dili, yazılış amacına uygun olarak sadedir. Hikâyeler Binbir Gece Hikâyeleri ve Kırk Vezir Hikâyeleri gibi kaynaklardan alınarak bazı değişikliklerle esere alınmıştır. Hikâyelerde temel olarak iki karakter bulunmaktadır. Bunlardan biri aldatan ve tuzak kuran kadın tipi, diğeri de aldatılan ve tuzağa düşen erkek tipidir. Bunun yanında yardımcı karakterler de bulunmaktadır. Zaman ve mekân, hikâyelerde çok yüzeysel olarak yer almaktadır. Metnin çeşitli sayfalarının kenarında yer alan kıraat kayıtları aynı zamanda dönemin günlük hayatıyla ilgili bilgiler verir. Bu açıdan eser sosyal hayat tarihi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Mekr-i Zenân which is Paris Bibliothéque Nationale, department of Supplement Turc number 1407, is a collection of stories about the tricks and traps of women. The work in which nine stories were included was taken to be read in the reading councils. The language of the work which was edited in the second half of the XVIIIth century, is simple for the purpose of writing. The stories were taken from sources such as The One Thousand One Night Stories and Forty Vizier Stories and taken with some changes. There are basically two characters in the stories. One of them is the type of woman who is deceiving and trapping, the other is the type of male who is deceived and falls into the trap. In addition to this, secondary characters are also available. Time and place are very superficial in stories. The reading records at the edge of the various pages of the text also give information about the daily life of the period. In this respect, the work is important in terms of the history of social life.