Madde kullanım bozukluğu tedavisi alan hastalarda dürtüsellik ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişki
The relationship between impulsivity and diffuculties in emotion regulation in patients with substance use disorder treatment
- Tez No: 527135
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SELİN BİRGÜL BARAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Madde kullanım bozukluğu, dürtüsellik, dürtü kontrol bozukluğu, duygu düzenleme, duygu düzenleme güçlüğü, Substance use disorder, impulsivity, impulse control disorder, emotion regulation, diffuculties in emotion regulation
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada madde kullanım bozukluğu tedavisi alan hastalarda dürtüsellik ve duygu düzenleme güçlüğü arasındaki ilişkinin incelenmesi ve değerlendirilmesi amaçlanmıştır. İlişkilere dair değerlendirme, yatarak tedavi gören madde kullanım bozukluğu olan bireyler ile psikolojik olarak sağlıklı kontrol grubu karşılaştırılarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklem evreni, İstanbul Balıklı Rum Hastanesinde yatarak tedavi gören 62 madde kullanım bozukluğu tanısı alan gönüllü katılımcı ile cinsiyet, yaş ve eğitim açısından eşleştirilmiş 62 sağlıklı gönüllü katılımcı ile oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen veriler öz bildirim ölçekleri olan Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 ve Duygu Düzenleme Güçlüğü Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel metotların (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) yanı sıra nicel verilerin karşılaştırılmasında normal dağılım gösteren değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında Student's t-test, normal dağılım göstermeyen değişkenlerin iki grup karşılaştırmalarında Mann Whitney U test kullanıldı. Nitel verilerin karşılaştırılmasında Pearson ki-kare test, Fisher Freeman Halton test değişkenler arası ilişkilerin değerlendirilmesinde Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda madde kullanım bozukluğu ile dürtüsellik ile ilişki tespit edilmiştir. Duygu düzenleme güçlüğü olan bireylerin madde kullanım bozukluğu gösterme eğilimleri saptanmıştır. Dürtüsellik ve duygu düzenleme güçlüğü arasında da pozitif yönlü korelasyon tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to investigate and evaluate the relationship between impulsivity and diffuculties in emotion regulation in patients with substance use disorder treatment. The assessment of the association was made by comparing the inpatient treated substance use disorder with the psychologically healthy control group. The study was based on 62 volunteer participants who were hospitalized in İstanbul Balıklı Rum Hospital with substance use disorders and 62 psychologically healthy volunteers who were matched for sex, age and education. The data obtained in the research were collected using the Barratt Impulsivity Scale-11 and the Emotion Regulation Ability Scale. To evaluate the data obtained from the research; In the comparison of the quantitative data, the Student's t-test was used for two group comparisons and the Mann-Whitney U test was used for two group comparisons of the variables without normal distribution as well as descriptive statistical methods (mean, standard deviation, median, frequency, ratio, minimum, maximum). Pearson Chi-square test comparison of qualitative data and Fisher Freeman Halton test Spearman correlation analysis in evaluating the inter-variable relationships were used. As a result of the research, the relationship between substance use disorder and impulsivity is determined. Individuals with diffuculties in emotion regulation have a tendency to substance use disorder problem. Positive directional correlation is also found between impulsivity and diffuculties in emotion regulation.