STEM odaklı olarak yeniden tasarlanan okul öncesi öğretmenliği bölümü fen ve matematik eğitimi dersinin uygulanma süreci : Bir durum çalışması
Implementation of science and mathematics education course redesigned with STEM approach at preschool education department: A case study
  1. Tez No: 601812
  2. Yazar: AYŞEGÜL SAĞBAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUFAN ADIGÜZEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Eğitim, Fen, Matematik, ErkenSTEM, FeTe, Preschool Education, Science, Math, Early STEM, FeTeMM
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Teknolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Fen (Science), Teknoloji (Technology), Mühendislik (Engineering), ve Matematik (Mathematics) kelimelerinin İngilizce karşılıkları olan STEM bu disiplinlerin tamamını kapsayan bir eğitim yaklaşımıdır. Genel tanım olarak disiplinler arası ve somut ürünler geliştirmeye yönelik bir yaklaşım olması çağın gereklilikleri de düşünülerek STEM'in okul öncesi eğitim programlarında yer almasını kaçınılmaz kılmaktadır. Bu araştırmanın amacı, Okul öncesi öğretmen adaylarının STEM disiplinlerine dair algılarını ve STEM projesi geliştirme sürecindeki bilimsel becerilerinin gelişimini incelemektir. Bu bağlamda, üniversitelerin Okul Öncesi Öğretmenliği ders programı dahilinde aldıkları“Erken Çocuklukta Fen ve Matematik”ders içeriği,“STEM Temelli”olarak yeniden tasarlanmış ve öğretmen adaylarına sunulmuştur. Çalışmada, araştırmacının doğrudan içinde olduğu, zaman sınırlaması olan ve çoklu veri kaynakları ile incelemeye imkan tanıyan“Durum Çalışması”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada İstanbul ilinde bir vakıf üniversitesinin Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Öğretmenliği Bölümünde 2016-2017 eğitim- öğretim yılında öğrenim görmekte olan 42 öğretmen adayı ile çalışılmıştır. Araştırma kapsamında adaylara STEM ile ilgili algılarını öğrenmek adına“STEM Algı Ölçeği”uygulanmış ve bilimsel süreç becerilerini anlamaya yönelik geliştirilen rübrikler ile nicel ve nitel veriler toplanmıştır. Araştırma verilerine göre, öğretmen adaylarının aldıkları“Erken Çocuklukta Fen ve Matematik”dersi içinde ilk kez karşılaştıkları STEM yaklaşımı ile ilgili algılarının genellikle olumlu olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bazı öğretmen adaylarının STEM ders planı hazırlamada eksiklikleri olduğu fakat süreç içerisinde ise kendilerini geliştirdikleri gözlemlenmiştir. Adayların ürün geliştirme ve sunum deneyimlerinde olumlu bir etki bıraktığı sonucu yine elde edilen bulgular arasındadır. Sonuç olarak okul öncesi eğitimde STEM yaklaşımının, eğitim programının içine entegre edilerek kullanılması, öğretmen yetiştirme programlarının da buna göre düzenlenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The term STEM is an education approach which used to integrate academic disciplines of Science, Technology, Engineering and Mathematics together. Having reviewed the requirements in the 21st century, integration of STEM in pre-school education programs is inevitable as this approach is believed to develop cross disciplinary and tangible materials. The purpose of this research was to evaluate the perceptions of preschool teacher candidates towards STEM disciplines and their scientific skills during the development of Early STEM project. In this regard, the course content of Science and Mathematics in Early Childhood which is taught at universities within preschool teaching curriculum was redesigned and presented as STEM based to future candidates by using the case study method which provides active participation, time restriction and research through multiple data resources. Forty-two students who were enrolled in preschool teaching program of College of Education Faculty at one of the foundation universities in the province of Istanbul for 2016-2017 academic year took part in this study. Within the research context, participants were subjected to STEM perception scale in order to observe their perceptions about STEM and both qualitative and quantitative data are collected through rubrics which were developed for understanding the scientific process skills of the participating teacher candidates. According to survey data, perception of the early STEM encountered in“Science and Mathematics in Early Childhood”course was overall positive amongst teacher candidates. It was observed that some of the candidates were in need of improvement about STEM curriculum preparation but inclined to improve themselves throughout the process. Positive effect on material development and presentation skills carried out by candidates were among the obtained results. As a result, pre-school teaching with STEM approach was recommended to be integrated in the education programs and it was proposed to arrange the teacher development programs accordingly.