Bazı gümüş n-heterohalkalı karben komplekslerinin teorik analizi
Theoretical analysis of some silver-n-heterocyclic carben complexes
- Tez No: 527691
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ BÜYÜKMUMCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: N-heterohalkalı karben (NHC), N-heterohalkalı karben kompleksi, Yoğunluk Fonksiyonel Teori (DFT), NBO Analizi, HOMO-LUMO, N-heterocyclic carbene (NHC), N-heterocyclic carbene complexes, Density Functional Theory(DFT), NBO Analysis, HOMO-LUMO
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Organometalik kimyada önemli bir ligand sınıfını oluşturan N-heterohalkalı karbenler (NHCs) fosfin ligantlarından daha iyi katalitik aktivite ve seçicilik göstermektedir. Nheterohalkalı karbenlerin geçiş metalleri ile oluşturdukları kompleksler homojen katalizlerde önemli bir yer tutar. N-heterohalkalı metal karben kompleksleri, C-C ve CN eşleşme reaksiyonları, transfer hidrojenasyonu, olefin metatezi, hidrosilasyon gibi pek çok yararlı dönüşüm tepkimesinde etkin katalizörlerdir. Bu çalısmada birer N-heterohalkalı karben olan 1-Fenil-3-benzilbenzimidazol, 1-Fenil- 3-(3,4,5-trimetoksibenzil)benzimidazol ve 1-Fenil-3-naftil benzimidazol ve bu yapılara AgCl eklenmesiyle elde edilen [1-Fenil-3-benzil benzimidazol-2-iliden]klorogümüş(I) [1-Fenil-3-(3,4,5-trimetoksibenzil)benzimidazol-2-iliden]klorogümüş(I) ve [1-Fenil-3- naftil benzimidazol-2-iliden]klorogümüş(I) bileşikleri kuramsal olarak incelenmiştir. Moleküllerin özelliklerinin kompleks yapı oluşumuna bağlı olarak nasıl değiştiğini görmek için bu altı bileşiğin geometrilerinin Gaussian programı yardımı ile DFT B3PW91 metodu ve 6,31G taban seti kullanılarak konformer analizi yapılmış, bileşiklerin minimum enerjili konformerleri hesaplanmıştır. Daha sonra minimum enerjili konformerlerin yük dağılımı hesaplaması, HOMO-LUMO analizi ve NBO analizi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
N-heterocyclic carbenes (NHCs) forming an important class of ligand in organometallic chemistry show better catalytic activity and selectivity than phosphine ligands. The complexes formed by N-heterocyclic carbenes and transition metals occupy an important place in homogeneous catalyses. N-heterocyclic metal carbene complexes are effective catalysts in many useful transformations, such as C-C and C-N coupling reactions, transfer hydrogenation, olefin metathesis, hydrosilylation etc. Three compounds namely 1-Phenyl-3-benzylbenzimidazole, 1-Phenyl-3-(3,4,5- trimethoxybenzyl)benzimidazole and 1-Phenyl-3-naphthylbenzimidazole and their reaction products as [1-Phenyl-3-benzylbenzimidazol-2-ylidene] chlorosilver(I), [1- Phenyl-3-(3,4,5-trimethoxybenzyl)benzimidazol-2-ylidene]chlorosilver(I) [1-Phenyl-3- naphthylbenzimidazol-2-ylidene]chlorosilver(I) were investigated theoretcially in this study. The geometries of the compounds have been optimized, conformational analysis of them have been done and the conformers with minimum energy have been determined DFT/B3PW91/6-31G(d,p) by means of Gaussian program to see changes upon the complex formation. Then, the calculation of the charge distributions, HOMO-LUMO analysis and NBO analysis have been carried out fort he conformers with minimum energy.