Elit futbolculara uygulanan empatik eğilim çatışma çözme problem çözme ve iletişim becerileri eğitim programının müsabaka performansları üzerine etkisinin incelenmesi
The examination of the impact of training on education program of emphatic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills on the game performance of elite football players
- Tez No: 527822
- Danışmanlar: PROF. DR. YAHYA POLAT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Futbol, Müsabaka Performansı, Müsabaka Analizi, Uygulamalı Eğitim, Empatik Eğilim, Çatışma Çözme, Problem Çözme, İletişim Becerisi, Football, Game Performance, Game Analysis, Practical Training, Empathic Tendency, Conflict Resolution, Problem Solving, Communication Skills
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 222
Özet
Bu çalışmanın amacı, elit futbolculara uygulanan empatik eğilim, çatışma çözme, problem çözme ve iletişim becerilerinin müsabaka performansları üzerine etkisinin incelenmesi. Çalışma grubunu 2016-2017 sezonunda Kayserispor U 19 takımı (deney grubu) futbolcuları ve Erciyesspor U 19 takımı ( kontrol grubu) futbolcuları olmak üzere 44 futbolcu çalışmaya katılmıştır. Araştırmada sporcular hakkında bilgi toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen sosyo-demografik bilgi formu ve deney grubu sporcuları gözlemlemek için yarı yapılandırılmış gözlem formu oluşturulmuştur. Sporcuların empatik eğilim, çatışma çözme, problem çözme ve iletişim becerileri düzeylerini belirlemek için; Dökmen tarafından geliştirilen Empatik Eğilim, Akbalık tarafından geliştirilen Çatışma Çözme, Şahin ve arkadaşları tarafından Türkçe'ye uyarlanan Problem Çözme, Ersanlı ve Bacanlı tarafından geliştirlen İletişim Becerileri Ölçeği kullanılmıştır. Deney grubuna 4 hafta boyunca 5 gün 2 saat olmak üzere empatik eğilim, çatışma çözme, problem çözme ve iletişim becerileri eğitim programı verilirken; kontrol grubu futbolculara eğitim verilmemiştir. Ayrıca deney grubu futbolcuların oynadıkları müsabakalar kamera ile kayıt altına alınırken kontrol grubu futbolcularının müsabakaları kayıt altına alınmamıştır. Ölçeklerden ve müsabakalardan elde edilen veriler SPSS 20.0 paket programına işlenerek analiz işlemleri bu program aracılığı ile gerçekleştirilmiştir. Normallik durumunun belirlenmesi için normal dağılım eğrilerine, çarpıklık-basıklık katsayılarına ve Shapiro Wilk testi sonuçlarına bakılmıştır. Ölçeklerden elde edilen veriler için kontrol ve deney grubu ön test, ara test ve son test verilerinin karşılaştırılmasında bağımsız iki değişken karşılaştırılmasında kullanılan Independent Sample T test kullanırken, deney grubu ve kontrol grubu kendi içindeki ön test, ara test ve son test verilerinin karşılaştırılmasında ise tekrarlayan ölçümlerde kullanılan Repeated Measures Anova test istatistiği kullanılmıştır. Ayrıca deney grubu müsabaka analizi sonucundaki ön test, ara test ve son test verilerin karşılaştırılmasında iki ve daha fazla verinin karşılaştırılmasında kullanılan One Way Anova test istatistiği kullanılmıştır. Yarı yapılandırılmış gözlem formunun analizi için ise nitel çalışmalarda kullanılan içerik analizi tekniği kullanılmıştır. 4 haftalık uygulanan eğitimler sonucunda deney grubu sporcularının empatik eğilim beceri düzeyi, çatışma çözme becerileri, problem çözme becerisi ve iletişim beceri düzeylerinin arttığı bu artışların pozitif yönde, istatistiksel olarak anlamlı olduğu ve bu düzeylerinin artmasıyla birlikte müsabaka içerisinde olumlu hareketlerde artış, olumsuz hareketlerde ise düşüşün olduğu gözlemlenmiştir. Kontrol grubu sporcularında ise empatik eğilim beceri düzeyi, çatışma çözme becerileri, problem çözme becerileri ve iletişim beceri düzeylerinde düşüş ve artış olduğu bu sonuçların pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığın olmadığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak futbolculara uygulanan 4 haftalık empatik eğilim, problem çözme, çatışma çözme ve iletişim becerisi programının futbolcuların müsabaka performansları üzerine olumlu etkisinin olduğu, fiziksel ve fizyolojik antrenmanların yanı sıra bilişsel olarak da yapılan çalışmaların futbolcuların müsabaka performansını olumlu yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the impact of training on education program of empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills on game performance of elite football players. The study group consisted of 44 football players in Kayserispor U 19 team (experimental group) and Erciyesspor U 19 team (control group) in the 2016/17 season. To gather information about the players, the study used the socio-demographic information form developed by the researcher and a semi-structured observation form to monitor the players in the experimental group. The Empathic Tendency Scale developed by Dökmen, Conflict Resolution Scale developed by Akbalık, Problem Solving Inventory adapted into Turkish by Şahin et al. and Communication Skills Inventory developed by Ersanlı and Bacanlı were used to assess the players' empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills. The experimental group received training on empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills for 2 hours a day for 5 days over 4 weeks while the players in the control group did not receive training. In addition, the matches played by the experimental group were recorded using a camera, but the matches played by the control group were not recorded. Data obtained from the scales and games was entered and analysed using SPPS 20.0 software. To test normality, normal distribution curves, skewness and kurtosis coefficients and results of the Shapiro-Wilk test were analysed. The independent sample t test used to compare the means of two independent variables was performed to compare the experimental and control groups' pretest, interim test and posttest results for the data obtained from the scales. Repeated Measures Anova Test used for repeated measures was performed to compare the intra-group pretest, interim test and posttest data within the experimental group and control group. The study also performed One Way Anova test, used for comparing two or more variables, to compare the pretest, interim test and posttest data at the end of the experimental group's game analysis. As for the analysis of the semi-structured observation form, the study performed content analysis, a technique used in qualitative studies. At the end of the 4 week training, the study found that the levels of empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills of the players in the experimental group increased, which was a positive and statistically significant result. With the increase in these skills, the study also observed an increase in positive actions as well as a decrease in negative actions during the game. As for the players in the control group, there was both an increase and decrease in empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills; however these results did not demonstrate a positive, statistically significant difference. The study came to the conclusion that the 4 week training program on empathic tendency, conflict resolution, problem solving and communication skills had positive impact on football players' game performance, and cognitive exercises as well as physical and physiological training affected the players' game performance positively.