İntraabdominal enfeksiyonda splenektominin immünolojik etkileri
Immunological effects of splenectomy in intraabdominal infection
- Tez No: 527921
- Danışmanlar: PROF. DR. DERYA KARAKOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Enfeksiyon, Fareler, Hayvan deneyleri, Lökositler, Periton lavajı, Sepsis, Splenektomi, İmmünolojik faktörler, Infection, Mice, Animal experimentation, Leukocytes, Peritoneal lavage, Sepsis, Splenectomy, Immunologic factors
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
İntraabdominal enfeksiyon immünolojisinde lökosit yüzey belirteçlerinin, miyeloid kökenli hücre ve alt gruplarının önemi araştırılmaktadır. CD11b+ miyeloid kökenli hücreler, Gr-1+ granülositik ve Gr-1+ monositik hücreler, CD80, CD206, F4/80 gibi lökosit yüzey belirteçleri enfeksiyonun önemli çalışma parametreleri arasındadır. Dalak, monositlerin ve makrofajların esas yerleşim bölgesidir. Splenektominin intraabdominal enfeksiyondaki rolü ve oluşturduğu immünolojik değişikler tam olarak aydınlatılamamıştır. Bu çalışmada, splenektominin intraabdominal enfeksiyonda lökosit alt grupları ve lökosit yüzey belirteçleri üzerindeki immünolojik etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya toplam 48 adet 6 haftalık Balb-c türü fare dahil edildi. Fareler kontrol, sham-çok erken enfeksiyon, splenektomi-çok erken enfeksiyon, sham-erken enfeksiyon, splenektomi-erken enfeksiyon, sham-geç enfeksiyon ve splenektomi-geç enfeksiyon gruplarına ayrıldı. Enfeksiyon çekal ligasyon ve ponksiyon (CLP) yapılarak sağlandı. Kontrol grubuna herhangi bir cerrahi işlem uygulanmadı. Sham gruplarına laparotomi, splenektomi gruplarına ise splenektomi yapıldıktan sonra (çok erken enfeksiyon grubuna 2 gün sonra, erken enfeksiyon grubuna 2 hafta sonra, geç enfeksiyon grubuna 4 hafta sonra) CLP yapılarak polimikrobiyal sepsis oluşturuldu ve 48 saat sonra değerlendirme parametreleri elde edildi. Farelerin enfeksiyon sonrası vücut ağırlıkları ve vücut sıcaklıkları ölçüldü. Farelerden alınan peritoneal lavaj sıvıları ve periferik kan örneklerinde CD11b+ hücreler, granülositik, monositik hücreler ve CD80, F4/80, CD206 ekspresyonu akım sitometrik immünfenotiplendirme ile analiz edildi. Splenektomi uygulanmasının intraabdominal enfeksiyonda vücut sıcaklığını ve vücut ağırlığını etkilemediği, periferik kanda CD11b hücre, granülositik hücre (p=0.50) ve monositik hücre (p=0.81) dağılımında, granülosit ve monositlerde CD80 ekspresyonunda istatistiksel anlamlı değişikliğe neden olmadığı saptandı. Peritoneal lavaj sıvısı incelemesinde splenektomili ve splenektomisiz gruplar arasında granülositik hücre, monositik hücre, makrofajlarda CD206 ekspresyonu, CD80 ekspresyonu açısından anlamlı fark saptanmadı. Bu çalışmada, splenektominin intraabdominal enfeksiyonda mortalite üzerine etkisi görülmedi. Bu çalışmada splenektominin vücut ağırlığı, vücut sıcaklığı, mortalite, kanda CD11b hücre, granülositik hücre, monositik hücre, bu hücrelerde CD80 ekspresyonu, peritoneal lavaj sıvısında granülositik hücre, monositik hücre, bu hücrelerde CD206, F4/80, CD80 ekspresyonu ile temsil edilen immünolojik parametreler üzerine etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
The importance of leukocyte surface markers and myeloid origin cells and in intra-abdominal infection immunology is under investigation. CD11b+ myeloid origin cells, Gr-1+ granulocytic cells, Gr-1+ monocytic cells, leukocyte surface markers such as CD80, CD206 and F4/80 are among the important parameters of the infection. The spleen is the main site of monocytes and macrophages. The role of splenectomy in intra-abdominal infection and the immunological changes it causes could not be fully uncovered. The aim of this study was to evaluate the immunological effects of splenectomy on leukocyte subsets and leukocyte surface markers in intra-abdominal infection. A total of 48 six week old Balb-c mice were included in the study. The mice were divided into the following groups: control, sham-very early infection, splenectomy-very early infection, sham-early infection, splenectomy-early infection, sham-late infection and splenectomy-late infection. Infection was applied by cecal ligation and puncture (CLP). No surgical procedure was applied to the control group. After performing laparotomy for the sham groups and splenectomy for the splenectomy groups (2 days later for the very early infection group, 2 weeks later for the early infection group, and 4 weeks later for the late infection group), polymicrobial sepsis was created by performing CLP and evaluation parameters were obtained after 48 hours. Post-infection body weights and body temperatures of the mice were measured. CD11b + cells, granulocytic cells, monocytic cells and CD80, F4/80 and CD206 expression in peritoneal lavage fluids and peripheral blood samples from the mice were analyzed by flow cytometric immunophenotyping. It was found that splenectomy did not affect body temperature and body weight in intra-abdominal infection, and that it did not cause statistically significant changes in CD11b cell, granulocytic cell (p=0.50) and monocytic cell (p=0.81) distribution in peripheral blood and in the CD80 expression in granulocytes and monocytes. In peritoneal lavage fluid examination, there was no significant difference between the splenectomized and non-splenectomized groups in terms of granulocytic cells, monocytic cells, CD80 expression and CD206 expression in the macrophages. In this study, there was no effect of splenectomy on mortality in intra-abdominal infection. In this study, no effect of splenectomy was determined on body weight, body temperature, mortality and immunologic parameters expressed by CD11b cells, granulocytic cells, monocytic cells, CD80 expression in these cells, granulocytic cells and monocytic cells in peritoneal lavage fluid and CD206, F4/80 and CD80.