Üniversite öğrencilerinin finansal okuryazarlığı: Balıkesir Üniversitesi örneği
Financial literacy among university students: The case of Balıkesir University
  1. Tez No: 527973
  2. Yazar: KUTLU ERGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALPASLAN SEREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Okuryazarlık, Finansal Bilgi, Finansal Davranış, Finansal Eğitim, Üniversite Öğrencisi JEL, Financial Literacy, Financial Knowledge, Financial Behavior, Financial Education, University Student
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Dünyada finansal okuryazarlık konusunda gerçekleştirilen çalışmalar, Türkiye'de de bu konunun üniversiteler ve diğer kurumlar tarafından çalışma alanı olarak belirlenmesinin temelini oluşturmuştur. Bu çalışma, Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin finansal okuryazarlık düzeylerini belirlemeyi ve sahip oldukları finansal bilgi ile sosyodemografik ve sosyoekonomik değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmeyi amaçlamıştır. Bu çerçevede bu çalışma Balıkesir Üniversitesi'nde öğrenim gören, tüm fakülte ve bölümlerden seçilmiş 2050 öğrenciye uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar Balıkesir Üniversitesi öğrencilerinin düşük finansal okuryazarlık düzeyine sahip olduğunu göstermiştir. Finansal okuryazarlık düzeyini belirleyebilecek değişkenler tek tek ele alındığında, erkek öğrencilerin, 26 yaş ve üzeri olanların, birinci öğretim öğrencilerinin, lisansüstü öğrencilerinin ve başarı düzeyi yüksek olanların finansal okuryazarlıkları daha yüksek bulunmuştur. Öte yandan, iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin, çalışma deneyimi olanların, ailesi yüksek gelir seviyesine sahip ve babalarının eğitim düzeyi yüksek olan öğrencilerin finansal okuryazarlık düzeylerinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Bunun yanı sıra, finansal bilgiyi televizyondan elde edenlerin, bir adet kredi kartına sahip olanların ve ekonomik durumu iyi olmayan öğrencilerin de daha yüksek finansal okuryazarlık düzeyine sahip oldukları belirlenmiştir. Çalışma deneyiminin ve finansal konularda eğitim almanın finansal okuryazarlık konusunda olumlu etkiye sahip olduğu tespit edilirken, finansal bilgi kaynağı açısından çok kullanılmasına rağmen sosyal medyanın finansal okuryazarlık üzerinde televizyon kadar etkin bir role sahip olmadığı saptanmıştır. Bu çerçevede, özellikle üniversite eğitiminde finansal bilgiyi arttırıcı derslerin müfredata yerleştirilmesi ve öğrencilere öğrenimleri ile bağlantılı uygulama çalışmalarını yapabilme imkânlarının sağlanması, öğrencilerin finansal bilgi ve yeterliliklerini arttırabilecek çalışmalar olarak dikkate alınmalıdır. Finansal eğitim çalışmalarına destek amacıyla, ulusal ve uluslararası projeler ile konferansların finansal okuryazarlık konusundaki duyarlığı artırabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
The studies on financial literacy in the world have been the basis for determining this subject in Turkey as a study area by universities and other institutions. The purpose of this study was to determine the financial literacy level of Balıkesir University students and to find out the relationship between financial knowledge and sociodemographic and socioeconomic variables. In this framework, this study applied 2050 students determined from all faculty and departments in Balıkesir University. The result showed that the level of financial literacy among Balıkesir University students was low. When the variables that can determine the level of financial literacy are handled one by one, it was found that male students, those who were 26 years old or above, daytime education students, graduate or higher level students, and who had high level of academic success had high level of financial literacy. Also, business students, those who had working experience, those whose parents had high level income, and those whose fathers' educational level were higher had higher financial literacy score. In addition, those who had some difficulties to sustain their education, those who obtained financial information from television, and those who had one credit card had higher financial literacy level. The result found that working experience and financial education had a positive influence on financial literacy. Although social media is widely used for the source of getting financial information, the result indicated that social media was not as effective as television on financial literacy, In this framework, it is important to consider the possibility of providing curricula for financial education courses in university education, and to provide internship related to the education of students, which can enhance the financial knowledge and competence of university students. In order to support financial education activities, it should be taken into consideration that national and international projects and conferences may increase the sensitivity to financial literacy.