Sivil toplum kuruluşlarında gönüllü aktif kadınların, olumlu sosyal davranışlarının ve bireysel değerlerinin incelenmesi
Non-governmental organizations active women volunteers in, social behavior and consumer investigation of positive values
- Tez No: 528000
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİRDEVS MELİS CİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kuruluşları (STK), Kadın, Gönüllülük, Bireysel Değerler, Olumlu Sosyal Davranışlar (OSD), Civil Society Organisations (NGO), Woman, Volunteering, Personal Values, Positive Social Behaviours ( PSB )
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Aile Danışmanlığı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
Sivil Toplum Kuruluşları son yıllarda sağlıklı bir toplumsal düzeninin göstergesi olarak gittikçe önem kazanmaktadır. Bugüne kadar STK'lara yönelik yapılan araştırmalar, genellikle sivil toplum ve STK kavramları ve önemlerini açıklamaya yönelik, tarihsel ve toplumsal ilişkiler üzerine yapılmış çalışmalardır. Yapılan literatür çalışması sonucu STK'larda gönüllü aktif kadınlar ve bireysel değerleri ile olumlu sosyal davranışları ilişkisi üzerine çalışmalara rastlanmamıştır. Bu araştırma ''Sivil Toplum Kuruluşlarında Aktif Gönüllü Kadınların, Bireysel Değerleri ve Olumlu Sosyal Davranışları'' arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul'un çeşitli bölgelerinde yaşayan ve STK'larda aktif olarak yer alan vakıflar, dernekler ve dezavantajlı grupları temsil eden 173 kadın oluşturmaktadırlar. Çalışma kapsamı içinde sosyal, toplumsal, kültürel ve sanatsal çalışmalar yapan, toplumda dezavantajlı gruplara destek veren farklı gelir düzeyine ve kültür yapısında STK'lardaki aktif kadınlar, yaş aralığı gözetmeksizin katılım göstermişlerdir. Araştırma bulgularına göre, Bireysel Değerler Ölçeği alt boyutları ile OSD Eğilimi Ölçeği arasında tüm boyutlarda pozitif yönde anlamlı ilişki bulunurken, sadece özgenişletim alt boyutu ile özgeci OSD arasında negatif yönde anlamlı ilişki bulunmuştur. Çalışmada Bilgilendirilmiş Onam Formu, Demografik Bilgi Formu, bireysel değerlere ilişkin veriler için, Schwartz tarafından geliştirilen Portre Değerler Anketi, olumlu sosyal davranışlara ilişkin veriler için ise, OSD Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmada elde edilen verilerin analiz edilmesi için bağımsız gruplar t testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniği kullanılmıştır. Tek yönlü varyans analizi sonucunun önemli bulunduğu durumlarda farkın hangi ortalamalar arasındaki farklardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla Post-hoc Tukey testi kullanılmıştır. Araştırmada yer alan değişkenler arasındaki ilişkileri saptamak üzere Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Analizi yapılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen sonuçlara göre; STK'larda gönüllü aktif kadınların, bireysel değerleri ile OSD eğilimi arasında pozitif yönde anlamlı ilişkiler bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Non-governmental Organizations have become important in recent years. So far, the research on NGOs mainly focused on historical and social relations to explain the concepts and importance of civil society. Yet, no research has considered the relationship between voluntary women activism, and their individual values and positive social behaviour. This study has been conducted to examine the relationship between personal values and positive social behaviours of women who are actively and voluntarily participating in NGO-led activities. The participants of the research are 173 women who are working in different NGOs in Istanbul These women are heterogenous and have in different levels of income and cultural capital, participate in social, social, cultural and artistic activities to support disadvantaged groups in the society, regardless of age range. The data collections tools are informed consent form, demographic form, Positive Social behaviours scale and Personal Values scale. In order to analyse the data set in the study, independent group t test and single direction variance analysis (ANOVA) have been used. Post – hoc Tukey test has been used to determine which averages causes the difference where single direction variance analysis results found significant difference. Pearson product moment correlation analysis has been used to determine the relationship between the variants in the study. Findings show that there is a positive meaningful relationship has been found between sub-scales of Personal Value and Positive Social Behaviours Scale, whereas a negative meaningful relationship has been found between Self Enhancement subscale of Personal values and altruist subscale of Positive Social Behaviours scale.