Oğuz Atay ve Alain Robbe-Grillet'de bireyin uyumsuzluğu ve uyumsuzluğun bireyin yaşamına etkileri
The nonconcurrence of individual and the effects of nonconcurrence to life of individual in Oğuz Atay and Alain-Robbe-Grillet
  1. Tez No: 528015
  2. Yazar: SEMA CIRIT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA SOLMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Oğuz Atay, Alain Robbe-Grillet, Uyumsuzluk, Yeni Roman, Postmodernizm, Oğuz Atay, Alain Robbe-Grillet, Nonconcurrence, New Novel, Postmodernism
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Oğuz Atay ve Alain Robbe-Grillet, dönemlerine göre farklı bakış açısıyla ele aldıkları eserleriyle dikkat çekmeyi başaran yazarlar arasındadır. Bu çalışmada; bireyin uyumsuzluğu ve uyumsuzluğun bireyin yaşamına etkileri incelenirken, toplumun dayattığı tekdüzeliğe içten içe karşı çıkmasına rağmen, gerek içinde bulunduğu dönemin şartlarından, gerek ortaya koyacağı farklı anlatım biçiminin toplumda yaratacağı etkiyi kestiremeyen bireylerin yaşantılarının edebiyata yansımasından yola çıkılarak hareket edilmiştir. Çalışma sırasında incelediğimiz eserlerde, uyumsuzluğu doruk noktasında yaşayan bireylerin davranışlarıyla toplum düzenine başkaldırdıkları görülmüştür. Toplum onları olmak istedikleri gibi kabullenmeyip dışladıkça, onlar daha fazla iç dünyalarına yönelip topluma daha aykırı yaşamaya başlamışlardır. Toplum ile kendisi arasında sıkışan birey; Alain Robbe-Grillet'de kendisi olmasına izin vermeyen kişileri öldürür, Oğuz Atay'da ise, toplumu yok edecek gücü kendisinde göremeyip kendini öldürmeyi tercih eder. Böylece toplum; onları dışlayarak ruhen öldürürken, onlar, eserlerinde toplumun temel taşı bireyi öldürür. Alain Robbe-Grillet, eserlerini 'Yeni Roman'da belirttiği kurallar çerçevesinde kaleme alırken, Oğuz Atay, genellikle postmodern bir anlayışla kaleme almıştır. İki yazarın eserlerinden yola çıkarak, değişen zaman ve yaşantılar gibi edebi eserlerde de yeniliğe ihtiyaç olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Oguz Atay and Alain Robbe-Grillet are among the authors who have succeeded in attracting attention with their works they have dealt with from a different point of view. In this study; although the discrepancy of the nonconcurrence of individual and the effects of nonconcurrence to life of individual are examined, it has been acted out from the literary reflection of the experiences of the individuals who can not predict the effects of the different expression style that they will reveal from the conditions of the period they are in. In the works we studied during the study, it was seen that the incompatibility had rebelled against the social order by the behavior of the individuals living at the peak. As society does not accept them as they want to be, and they exclude them, they have begun to live more and more against the inner world. The individual stuck between society and himself; At Alain Robbe-Grillet, people who do not allow him to be killed, at Oguz Atay, the power to destroy society can not see itself and prefer to kill himself. So society; they kill the individual, the foundation stone of society in their works, while ruining them by excluding them. While Alain Robbe-Grillet received his works in the framework of the rules stated in the 'New Novel', Oğuz Atay generally received postmodern understanding. From the works of the two writers, we came to the conclusion that literary works like changing times and experiences, and newness in works are needed.