Tiroid nodüllerinin malignite potansiyelinin metabolik ve antropometrik parametrelerle ilişkisi
- Tez No: 528080
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZAFER PEKKOLAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Tiroid nodülü, metabolik parametre, antropometrik parametre, malignite, Thyroid nodule, metabolic parameter, anthropometric parameter, malignancy
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Tiroid nodüllerinin malignite potansiyelinin metabolik ve antropometrik parametrelerle ilişkisi literatürde tam olarak aydınlatılmamıştır. Bu çalışma tiroid nodüllerinin metabolik ve antropometrik parametrelerle olan ilişkisini açığa kavuşturmak için dizayn edildi. Materyal metod: 1 Ocak 2018- 31 Mayıs 2018 tarihleri arasında tiroidde nodül nedeniyle polikliniğimize başvuran, 18-65 yaş aralığında, ince iğne aspirasyon biyopsisi yapılan ve opere olan hastalar prospektif olarak çalışmaya alındı. Hastalar yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksleri birbirine yakın olan 41 benign, 43 malign olmak üzere toplam 84 hastadan oluşan iki hasta grubuna ayrıldı. Grup 1 hastaları patoloji sonucu benign çıkan hastalar; Grup 2 hastaları patoloji sonucu malign olan hastalar oluşturdu. Her iki grupta hastaların operasyon öncesi boy, kilo, vücut kitle indeksi (VKİ), bel çevresi, boyun çevresi, kalça çevresi, kan basıncı, akantozis, skin tag, ailede DM öyküsü, ailede tiroid kanseri öyküsü, hemogram parametrelerinden lökosit, hematokrit, trombosit sayısı, nötrofil/lenfosit oranı ve MPV, biyokimyasal parametrelerden açlık kan glukozu, kreatinin, ALT, trigliserid, HDL, LDL düzeyleri, hormonal parametrelerden insülin, serbest T4, Anti-TPO ve CRP bakıldı. HOMA-IR hesaplandı. Kategorik olmayan ve normal dağılım gösteren veriler ortalama ± standart sapma (SD) ile gösterildi. Normal dağılım gösteren verilerin karşılaştırılmasında Student's t testi kullanıldı. Kategorik (nominal) verilerin karşılaştırılmasında Ki kare testi uygulandı. Korelasyon analizi için Pearson korelasyon testi yapıldı. Sonuçlar: Çalışmaya toplam 84 hasta (Kadın/Erkek: 69 (%82.1)/15 (%17.9)) alındı. Yaş ortalaması 40.13±10,81 (18-64) idi. Benign grup 41 hastadan (K/E:33/8), malign grup 43 hastadan (K/E: 36/7) oluşuyordu. Benign grubun yaş ortalaması 40,49±10,84 (18-64), malign grubun yaş ortalaması 39,79±11,23 (18-64) idi. Benign ve malign gruplar arasında kadın erkek oranı açısından bir fark yoktu (p˃ 0.05). Yaş açısından her iki hasta grubundan istatistiki farklılık yoktu (p˃ 0.05). TSH düzeyi malign grupta (5,30±1,81) benign gruptan (2,00±2,16) belirgin derecede daha yüksek idi ve istatistiksel olarak önemli anlamlılık düzeyindeydi (p< 0,0001). Açlık insülin düzeyi malign grupta (14,86±9,81) benign gruptan (10,98±5,61) belirgin derecede daha yüksek idi ve istatistiksel olarak önemli anlamlılık düzeyindeydi (p= 0,025). HOMA-IR düzeyi malign grupta (3,41±2,40) benign gruptan (2,56±1,40) belirgin derecede daha yüksek idi ve istatistiksel olarak önemli anlamlılık düzeyindeydi (p=0,031). Bel çevresi normalin (kadınlarda >88 cm, erkeklerde >102 cm) üzerinde olan hasta sayısı (39/84) malignite grubunda daha fazlaydı (23/39). Ancak istatistiksel olarak anlamlılık sınırında değildi (p=0,13). Sonuç olarak: Tiroid nodüllerinin malignite riskinin metabolik parametrelerle ilişkisi çalışmamızda; Literatüre benzer olarak TSH düzeyi, HOMA IR düzeyi ve insülin düzeyi malign hastalarda daha yüksek saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: The relation of malignancy potential of thyroid nodules to metabolic and anthropometric parameters has not been fully elucidated in the literature. This study was designed to clarify the association of thyroid nodules with metabolic and anthropometric parameters. Materials and methods: Between January 1, 2018 and May 31, 2018, Prospectively, thyroid fine needle biopsy and operated patients were included in the study. A total of 84 patients were included in the study. Patients were divided into two groups: 41 benign and 43 malignant patients, whose age, sex, and body mass indexes were similar. Group 1 patients were pathologically benign patients; Group 2 patients were pathologically malignant. In both groups, preoperative height, weight, body mass index (BMI), waist circumference, neck circumference, hip circumference, blood pressure, acanthosis, skin tag, family history of diabetes mellitus, family history of thyroid cancer, leukocyte, hematocrit, thrombocyte blood glucose, creatinine, ALT, triglyceride, HDL, LDL levels, hormonal parameters, insulin, free T4, anti-TPO and CRP were measured. HOMA-IR calculated. Categorical and normal distribution was expressed as mean ± standard deviation (SD). Student's t test was used to compare normal distribution data. Chi square test was used to compare categorical (nominal) data. Pearson correlation test was performed for correlation analysis. Results: A total of 84 patients (Female / Male: 69 (82.1%) / 15 (17.9%)) were included in the study. The mean age was 40.13 ± 10,81 (18-64), the benign group consisted of 41 patients (K / E: 33/8) and the malignant group consisted of 43 patients (K / E: 36/7). There was no difference in the ratio of female to male between the benign and malignant groups (p ˃ 0.05). The mean age of the benign group was 40,49 ± 10,84 (18-64), the mean age of the malignant group was 39,79 ± 11,23 (18-64). There was no statistically significant difference in age between the two groups (p ˃ 0.05). TSH level was significantly higher in the malignant group (5,30 ± 1,81) than in the benign group (2,00 ± 2,16) and was statistically significant (p 88 cm in women,> 102 cm in men) was higher in the malignancy group (39/84) (23/39). However, it was not statistically significant (p = 0.13). In conclusion, In our study, the relationship between the risk of malignancy and thyroid nodules with metabolic parameters; similar to the literature, TSH level, HOMA IR level and insulin level were higher in malignant patients.