Ev hanımlarının televizyonda yayınlanan sağlık programlarını izleme motivasyonları; Üsküdar örneği
Housewives' TV viewing motives on health programs: The case of Üsküdar
  1. Tez No: 528079
  2. Yazar: ABDULBESİR CEYLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN KARASAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Radyo-Televizyon, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Sağlık İletişimi, Kitle İletişimi, TV İzleme Motivasyonu, Benlik Saygısı, Sosyal Destek, Health Communication, Mass Communication, TV Viewing Motive, Self-Esteem, Social Support
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 208
Özet
Sağlık iletişimi hem bireylerin hem de toplumların sağlığının geliştirilmesi ve iyileştirilmesine odaklanmış olan bir iletişim türüdür. Kitle iletişim araçlarının gelişmesi ve bireyler tarafından kullanılırlığının artmasıyla birlikte özellikle televizyonda (TV) yayınlanan sağlık programı sayısında da artış olduğu görülmektedir. Özellikle ev hanımlarının TV'de yayınlanan sağlık programlarını sıklıkla takip etmekte oldukları bilinmektedir. Bu bağlamda ev hanımlarının TV'de yayınlanan sağlık programlarını izleme motivasyonlarını tespit etmek ve bu motivasyonların çeşitli değişkenlerle ilişkilerini incelemek üzere İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde ikamet etmekte olan 273 ev hanımı ile bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizlere göre; benlik saygısı, marka imajı ve sosyal destek algısının TV izleme motivasyonu üzerinde anlamlı etkisi bulunmakta; yaşam doyumu, psikolojik sıkıntı ve tükenmişlik değişkenlerinin ise anlamlı bir etkisi bulunmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Health communication is a communication type focusing on developing and improving the health of both individuals and societies. With the advances in mass communication tools and increase in the use of these tools by individuals, it is seen that there is a huge increase in health programs broadcasted in television. It is known that especially housewives view health programs in television frequently. In this respect, a survey questionnaire was conducted with 273 housewives living in Üsküdar, İstanbul in order to determine these housewives' TV viewing motives on health programs and investigate the relations of these motives with some other variables. According to the analysis results, self-esteem, brand image and social support varibales have significant impacts on TV viewing motives; however life satisfaction, psychological distress and exhaustion variables do not have any significant impacts.