Radyofarmasötik üreten tesislerde radyasyon kaynaklı risklerin farklı yöntemlerle karşılaştırılarak değerlendirilmesi
The evaluation of radiation-based risks with different methods in radiopharmaceutical production facilities
  1. Tez No: 528097
  2. Yazar: SUNAY ERSEVER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI CÜNEYT ULUTİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Public Health, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Radyasyon, Risk, Fine – Kinney, Matris LTipi 5*5, Radyofarmasötik, Radyoaktif, Radyonüklid, Radiation, Risk, Fine- Kinney, Matrix L- Type 5 * 5, Radiopharmaceutical, Radioactive, Radionuclide
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında radyasyonun tanımı, türleri, kaynakları, iyonizasyon radyasyonun madde ile etkileşimi, radyoaktivitenin bozunma sabiti, faktörü, yarı ömür ve aktivitesi, moleküler, hücresel, biyolojik sistemeler üzerine, düşük ve yüksek dozabağlı etkisi, radyofarmasötiklerin tarihsel gelişimi, radyoizotop üretimi, radyofarmastatik tesislerin çalışan personelin eğitimi, sağlık kontrolleri, tesis ve ekipmanın alt yapısı ve teknik özellikleri, üretimin teknik özellikleri, dokümantasyon yapısı, kalite kontrol standartları, depolama ve lojistik yapının özelliklerinin nasıl olması konuları ele alındıktan sonra, radyofarmastatik üretim tesislerinde oluşabilecek tehlikeler ve bu tehlikeler doğrultusunda meydana gelebilecek risklerin tespiti, değerlendirmesi ve öncelik sırasına göre önlemlerin alınması konusunda Matris L- Tipi 5*5 ve Fine – Kinney değerlendirme yöntemlerin uygulamalı karşılaştırmasında doğru analizi verecek yöntemin belirlenmesi için çözüm önerileri araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this graduate study, the definition, types and sources of radiation, ionization radiation interaction with matter, radioactivity decay constant, factor, half-life and activity on molecular, cellular and biological systems, low and high dose impact, historical development of radiopharmaceuticals, radioisotope production, the risks that may arise in radiopharmaceutical production facilities and how to deal with these hazards after the topics of the training of the personnel working in the facilities, health checks, infrastructure and technical features of the plant and equipment, technical specifications of production, documentation structure, quality control standards, storage and logistics accurate analysis in the practical comparison of Matrix L- Type and Fine - Kinney methods of assessment for identifying, assessing and taking precautions according to priorities, The solution proposal for determining the recek method has been researched.